Cum se planteaza rasadurile pentru ardei?
Share Button

De la ardei dulci, clare in nuante de curcubeu pana la habañeros suficient de fierbinti pentru a va aduce lacrimi la ochi, toti ardeii au o preferinta pentru un sezon de crestere lunga si calda. Setati plantele o saptamana sau doua dupa ultima inghet, cand vremea este stabila si calda. In timp ce domneste vremea rece, pastrati rasadurile in interior in timpul noptii si le mutati intr-un loc insorit protejat in aer liber in timpul zilei.

Prin cultivarea unui sortiment de soiuri de ardei puteti avea ardei usori, de carne pentru salate sau cartofi prajiti, ardei usor picanti pentru salsa proaspata si ardei fierbinti, pentru arderea indrazneata de aroma. In conditii de vara fierbinte, soiurile de ardei uriasi isi pot rupe florile, dar ardeii mici, cu pereti subtiri, continua sa devina puternici. Ardeii mici cu fructe coaguleaza si mai repede, ceea ce este important in climatele racoroase in care veriile sunt scurte.

Pe masura ce ardeiul isi schimba culoarea de la verde la galben, portocaliu sau rosu, atat continutul de vitamine cat si aroma se imbunatatesc dramatic. Oamenii care cred ca nu le plac ardeii isi schimba adesea gandurile odata ce au gustat ardei complet maturizati, crescuti in gradina.

In cazul in care doriti sa cultivati ardei in propria gradina si nu ati mai facut acest lucru niciodata, veti descoperi in continuare un scurt ghid pentru cresterea ardeilor, incepand de la rasaduri ardei si pana la legumele gata de mancat.

Ghid pentru cultivarea ardeiului

  • Asezati rasadurile de plante de ardei dupa ultimul inghet de primavara. Ele cresc bine in paturi inalte, containere si gradini in pamant.
  • Distanta dintre rasaduri ardei trebuie sa fie cuprinsa intre de 18 pana la 24 de centimetri, intr-un loc insorit, bine drenat. Plantele au nevoie de cel putin 6-8 ore de lumina solara pe zi.
  • Se amesteca compost sau alte materii organice in sol atunci cand se planteaza.
  • Apa imediat dupa plantare este necesara, apoi in mod regulat pe tot parcursul sezonului.
  • Se amesteca un ingrasamant cu eliberare continua in sol la plantare si umplere asa cum este indicat in timpul sezonului de crestere.
  • Sprijiniti fiecare planta de ardei cu un mic par pentru a ajuta la suportarea greutatii fructului odata ce incepe producerea acestora.
  • Strangeti ardeii cu foarfece sau cutit, apoi pastrati legumele in frigider. Asigurati-va ca ati ales toti ardeii inainte de a veni primul inghet de toamna.

Asadar, in cazul in care veti tine cont de toate aceste detalii, chiar daca pana acum nu ati avut tangente cu agricultura, veti reusi sa plantati ardei si sa obtineti o mica recolta. Totul porneste de la plantarea rasadurilor, asa ca este important sa pastrati acea distanta mentionata si mai sus in articol, cuprinsa intre 18 si 24 de centimetri intre rasaduri.

Este important ca distanta sa nu fie mai mica, pentru ca in caz contrar, ardeii nu se vor putea dezvolta, ceea ce cu siguranta nu va fi o veste buna pentru dvs. Este indicat apoi sa le oferiti ingrasaminte, sa ii udati, si sa ii sprijiniti cand incep sa se dezvolte, pentru a nu se rupe. Deci, nu este atat de complicat sa plantati ardei, precum pare initial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.