Ce sunt probioticele?
Share Button

Probioticele sunt bacterii vii si mai sunt numite microorganisme “bune”, deoarece acestea sunt benefice organismului, in special sistemului digestiv. Probioticele, disponibile in unele alimente si suplimente alimentare, sunt similare probioticelor care exista in mod natural in intestin.

Ce fac probioticele? cum sunt ele utile?

Organismul nu are nevoie de adaugarea de alimente si suplimente care contin probiotice pentru a fi sanatoase. Cu toate acestea, produsele alimentare si suplimentele care contin probiotice ajuta la locul de munca al “bunei” bacterii deja prezente in intestin. Probioticele va pot ajuta sa va mentineti sanatosi prin:

  • Reducerea numarului de bacterii “rele” din intestin care pot provoca infectii sau inflamatii;
  • Inlocuirea bacteriilor “bune” ale organismului (inlocuind bacteriile “bune” care au fost pierdute la administrarea antibioticelor, de exemplu);
  • Refacerea echilibrului bacterian “bun” versus “rau” al organismului, care apoi ajuta la mentinerea corecta a functionarii organismului.

Care sunt cateva exemple de probiotice?

Probioticele care se gasesc in mod natural in intestinele dvs. includ: Saccharomyces boulardii (o drojdie) si bacteriile din familiile de microorganisme Lactobacillus si Bifobacterium. (In afara corpului, Lactobacillus acidophilus este probioticul care se gaseste in unele iaurturi.)

Alimentele care contin probiotice sporulate includ: unele sucuri si bauturi din soia, lapte fermentat si nefermentat, zara, cateva branzeturi moi, miso, tempeh, kefir, kim chi, varza si multe muraturi. Dupa cum s-a spus, probabil cel mai cunoscut produs alimentar care contine probiotice este iaurtul.

Suplimente dietetice probiotice care sunt disponibile in capsule, tablete, pulberi si extracte lichide – fiecare contine un tip specific de probiotic. Aceste produse sunt disponibile la magazinele de hrana sanatoasa si in magazinele naturale, magazinele pentru vitamine si alte magazine. De exemplu, un supliment obisnuit este acidofilul, care este disponibil de la mai multi producatori de suplimente.

Ce conditii medicale au nevoie de probiotice?

Starea tractului digestiv. Suplimentele probiotice pot fi utile in tratarea si prevenirea afectiunilor inflamatorii, cum ar fi hipotismul (care afecteaza persoanele care au eliminat colonii), bolile inflamatorii intestinale (cum ar fi colita ulcerativa si boala Crohn) si inflamatia cronica a stomacului si ulcerele cauzate de bacteria Helicobacter pylori.

Acestea pot fi deasemenea utile in tratarea constipatiei, sindromului intestinului iritabil, refluxului de acid, colonului spastic; scurtarea duratei diareei infectioase; si reducerea recurentei cancerului vezical si colorectal.

Unele studii sugereaza ca iaurtul este util in prevenirea diareei, avand un efect secundar comun al tratamentului cu antibiotice. De asemenea, s-a demonstrat ca prevenirea sau tratarea infectiilor tractului urinar si a infectiilor cu drojdie vaginala la femei se poate face cu probiotice.

Alte conditii in care probioticele sunt studiate: infectii cutanate (cum ar fi eczema -dermatita atopica) la copii; boala mintala; inflamarea stomacului si a infectiilor respiratorii, alergiile si astmul; probleme de dormit; rigiditatea articulatiilor; intoleranta la lactoza si pentru stimularea sistemului imunitar.

Cat de sigure si eficiente sunt probioticele?

Probioticele pot provoca reactii alergice. Acestea pot provoca, de asemenea, tulburari usoare de stomac, diaree sau flatulenta (trecerea gazelor) si balonare in primele cateva zile dupa ce au inceput sa fie consumate. Cu toate acestea, deoarece probioticele exista deja in mod natural in organism, alimentele probiotice si suplimentele sunt in general considerate a fi sigure.

Intotdeauna discutati cu medicul (sau medicul pediatru) inainte de a lua un supliment sau de a va oferi un copil. Suplimentele pot interfera cu medicamentele pe care le luati. Daca sunteti gravida sau alaptati, adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a lua orice supliment.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.