Tot ce trebuie sa stii despre carii

0 Shares
0
0
0

Cariile sunt gauri care se formeaza pe dinte atunci cand acidul erodeaza smaltul. Cariile netratate pot duce la dureri de dinti, la infectii si, in cele din urma, la extractii ale dintilor. Nimeni nu e scutit de carii, insa igiena dentara adecvata poate preveni aparitia cariilor.

Ce este o carie?

O carie este o gaura creata la nivelul unui dinte, in urma deteriorarii smaltului. Cariile se formeaza atunci cand acizii din gura erodeaza stratul exterior dur al dintelui (smaltul).

Cum stii daca ai o carie?

Deteriorarea surafetei exterioare a dintelui nu provoaca neaparat durere, aceasta aparand cel mai probabil dupa ce caria ajunge la dentina si la radacina. Semnele cariilor pot fi:

  •  Respiratie sau gust neplacut
  •  Sangerari gingivale
  •  Umflarea fetei
  •  Durere de dinti
  •  Sensibilitate dentara la rece sau cald
  •  Inrosire in jurul sau in interiorul gurii

Cate tipuri de carii exista?

Cariile pot afecta toate straturile unui dinte, insa poate dura pana la trei ani pentru ca o carie sa se formeze in stratul exterior dur. Caria progreseaza mai rapid odata ajunsa in dentina, catre pulpa, unde se afla terminatiile nervoase ale dintelui.

Carii ale suprafetei netede – carii cu progresie lenta, ce dizolva smaltul dintelui. Le poti preveni prin periaj adecvat, flossing si detartraj. Apar mai frecvent intre dinti, la tineri cu varste de 20 de ani.
Carii ocluzale – se formeaza la suprafata ocluzala sau masticatorie a dintelui. Incep in general la adolescenta si avanseaza rapid, formandu-se cand resturile alimentare raman in santurile si fosetele dintilor.
Carii radiculare – mai frecvente la adulti cu retractie gingivala, sunt dificil de prevenit si de tratat.

Cine poate face carii?

Cariile dentare pot aparea la orice varsta, desi adesea sunt mai frecvente la copii, care nu acorda suficienta atentie periajului dentar si consuma mai mult zahar.
Insa si adultii fac carii si e posibil chiar ca in jurul cariilor tratate in copilarie sa se formeze carii noi. De asemenea, adultii risca si retractie gingivala, ce expune partile inferioare ale dintelui la placa responsabila pentru aparitia cariilor.

Care sunt factorii ce cauzeaza aparitia cariilor?

 

  •  Bacteriile se hranesc cu alimente si bauturi cu zahar si amidon, transformand carbohidratii in acizi.
  •  Bacteriile, acidul, alimentele si saliva se amesteca si formeaza placa.
  •  In lipsa periajului adecvat acizii din placa dizolva smaltul dintelui ducand la aparitia cariilor.

Exista persoane mai predispuse la carii?

 

  •  Pacienti care iau antidepresive ce cauzeaza uscaciune bucala.
  •  Consumatorii de alimente si bauturi dulci
  •  Persoane cu istoric familial de carii.
  •  Persoane supuse radioterapiei
  •  Retractie gingivala

Diagnosticarea cariilor

Vizitele la stomatolog de doua ori pe an, sunt cel mai bun mod de a depista devreme cariile si de a-ti salva dintele. Un dinte cariat este in general mai moale, iar medicul poate solicita si radiografii.

Tratamentul cariilor

Trratamentul cariilor depinde de severitatea problemei.

Remineralizarea. Cand cariile sunt depistate devreme, tratamentele cu fluor (remineralizare) pot repara smaltul dintelui.
Plombe. Odata ce se formeaza o gaura in dinte, medicul va curata partea afectata a dintelui si va umple apoi gaura cu o plomba (din amalgam de argint, rasina compozita sau aur).
Tratamente de canal. In timpul tratamentelor de canal, specialistul endodont va scoate pulpa dentara, ce contine terminatiile nervoase ce cauzeaza durerea.
Extractia. Daca tratamentul de canal nu e posibil, medicul poate extrage dintele. Ulterior, pentru a inlocui un dinte scos, poti avea nevoie de implant dentar, care impiedica dintii sa se deplaseze si sa schimbe aspectul fetei sau muscatura.

Complicatiile cariilor

O carie netratata duce la pierderea unei portiuni din dinte si chiar la extractie. Cariile avansate pot duce la infectii severe si abces dentar. Infectia se poate raspandi in organism, iar in cazuri rare poate fi chiar fatala.

0 Shares
You May Also Like