Vanilia: ce este, cum crește, cum să o cumperi pe cea mai bună și ce să faci cu ea?

Vanilia: ce este, cum crește, cum să o cumperi pe cea mai bună și ce să faci cu ea?

0 Shares
0
0
0

Păstăile de vanilie se dezvoltă pe anumite specii de orhidee. De aceea, în fotografii este adesea o floare frumoasă lângă păstăi.

Ce este vanilia?

Florile vaniliei cu frunze plate (Vanilla planifolia) miros dulce, dar slab. Cu toate acestea, această aromă atrage colibri și albine locale pentru a le poleniza.

Fructele acestor flori se maturizează câteva luni și au forma unor păstăi lungi și subțiri, cu semințe negre în interior. Păstăile sunt recoltate în timp ce sunt încă verzi și sunt fermentate natural. În timp, devin maronii și încep să miroasă intens. Așa se fac cunoscutele păstăi de vanilie.

Datorită formei sale, i-au dat numele de vanilia (în spaniola vainas înseamnă, printre altele, o teacă). Europenilor le-a plăcut rapid condimentul parfumat, dar încercările de creștere în afara Americii Centrale au eșuat mult timp- albinele locale au fost necesare pentru a poleniza florile.

În final, începând cu mijlocul secolului al XIX-lea, răsadurile au început să dea roade pe alte continente, datorită polenizării manuale.

Tu știi unde se folosește vanilia?

Păstăile de vanilie sunt ideale de folosit, fiind mai aromate decât uleiul, extractul sau pudra de vanilie.

ATENŢIE! Bastonul este inegal, așa că, înainte de a alege o păstaie ieftină, este bine să o examinezi cu atenție: bastoanele de bună calitate sunt întunecate, cărnoase, umede și lungi (păstăile scurte sunt soiuri mai puțin valoroase). Bastoanele sunt vândute în tuburi de sticlă care le protejează de uscare. Pot fi depozitate chiar și câteva luni – neapărat la frigider, altfel se umflă.

Care este aroma vaniliei? Dulce, uneori dulce-amărui, caramel, afumat. Este perfect combinat cu diverse condimente: scorțișoară, nucșoară, cuișoare, ienibahar, frunze de dafin, cardamom, ghimbir, chili, curcuma.

Aromă dulce este motivul pentru care este cel mai des folosită în cofetărie și poți face din ea înghețată de vanilie , brioșe, iaurt, budincă, fursecuri, prăjituri, creme. Este un ingredient important în deserturi (de exemplu, celebra cremă cu care sunt umplute acele foi de cremșnit Boromir ).

Se poate adăuga în ouăle din care se prepară pâinea prăjită cu ou,  în ceai și cafea (dacă ai păstăi uscate, le poți măcina împreună cu boabe de cafea). Folosește-o pentru a condimenta deserturile pe bază de orez. Și, desigur, o poți combina cu ciocolată fierbinte – la urma urmei, acest amestec a câștigat inimile cuceritorilor în urmă cu aproape cinci sute de ani.

Vanilia poate fi adăugată în preparatele cu păsări de curte, vițel, pește (se folosește cu cumpătare pentru mâncărurile cu aceste ingrediente – ar trebui doar să le sporească ușor gustul).

Poți adăuga vanilia la supe, de exemplu, de praz și dovleac; pentru a condimenta felurile de mâncare cu conopidă și legume rădăcinoase, în special cartofi, anghinare și țelină.

Pentru preparatele de mai sus, se folosesc numai boabe aromate de vanilie. Tăie bățul pe lungime și răzuiește ușor interiorul cu o lingură. Batonul rămas, gol nu trebuie aruncat: încălzește-l cu lapte, care va fi folosit pentru terci, budincă, creme.

Variante disponibile

Vanilia Bourbon (Vanilla planifolia sau Vanilla fragrans) este de o calitate excelentă. Este cultivată în principal în Madagascar și pe insula Reunion (cunoscută anterior ca Bourbon). Are o aromă delicată, florală.

O altă specie apreciată este vanilia tahitiană, cunoscută și sub numele de Pacific. Este strălucitoare, groasă și o păstaie poate cântări până la 15 g, iar gustul acesteia este dulce și fructat.

 

0 Shares
You May Also Like