Tipuri de gazduire – avantaje si dezavantaje

Tipuri de gazduire – avantaje si dezavantaje

0 Shares
0
0
0

In domeniul acesta al gazduirii web, exista mai multe tipuri de gazduire web, fiecare dintre acestea avand avantajele si dezavantajele sale. Principalele tipuri de gazduire pe care le intalnim in oferta comerciala a furnizorilor de de gazduire web sunt:

Gazduirea de tip shared, serverele virtuale private VPS si serverele dedicate. Gazduirea de tip shared este unul in care toate site-urile clientilor sunt practic gazduite pe un server fizic si folosesc la comun resursele acestuia.

Principalul avantaj al unui asemenea tip de gazduire shared este mai ales raportul calitate/pret, adica pretul relativ mic pe care il plateste un proprietar de site raportat la serviciile de care beneficiaza. Marele dezavantaj este acela al gazduirii shared care este data de limitarile impuse costurilor de gazduire. Acest tip de gazduire este cel mai popular, pentru ca este relativ ieftina.

Al doilea tip de gazduire este VPS, poti sa vezi detalii, aceasta reprezentand o solutie de gazduire unde pe un server fizic se creeaza mai multe servere virtuale, fiecare cont de gazduire fiind pus pe un astfel de server virtual.

Practic acest tip de gazduire a aparut ca o solutie la numeroasele probleme pe care gazduirea shared le avea in trecut. In urma cu cativa ani nu exista o izolare a conturilor ca astazi, iar singura solutie pentru a-i izola pe clienti astfel ca fiecare sa faca ce vrea si mai ales sa nu ii afecteze pe altii a fost crearea acestui tip de gazduire si anume serverul virtual privat.

In anii trecuti acesta era un avantaj decisiv al VPS-urilor, dar acum se pot izola si conturi de pe un tip de gazduire shared. Un alt avantaj care s-a mai diminuat este cel legat de performanta. Acest lucru este adevarat doar in cazul unor VPS-uri mari, care au peste 4GB de RAM. Marele avantaj al VPS-ului este faptul ca limitarea impusa conturilor este mult mai relaxata si se poate modifica dupa cum doreste fiecare client. Dezavantajul fata de shared este dat de costurile mai ridicate.

Daca nu vreti sa impartiti resursele cu alti clienti nu veti putea nici imparti costurile, deci veti putea ajunge sa ajungeti in situatia in care gazduirea shared sa fie mult mai avantajoasa pentru dumneavoastra si din punct de vedere al performantelor dar si din punctul de vedere al  costurilor.

In ceea ce priveste serverele dedicate, tot serverul fizic este inchiriat unui singur client. Aceasta practic este solutia de gazduire care presupune costuri mai mari dar are marele avantaj al unei performante ridicate. In acest caz se pot personaliza oricare setari a serviciilor instalate pe un server pentru a putea acomoda necesitatile site-ului.

Dupa ce am vazut avantajele si dezavantajele fiecarui tip de gazduire ce vom alege? Pentru site-urile obisnuite este suficienta gazduirea de tip shared. Pentru cele cu nevoi mai speciale este recomandata solutia de gazduire VPS.

Tot pentru acest tip de site-uri cu nevoi speciale se poate alege si solutia de gazduire pe un server dedicat. Astfel, alegerea unei solutii de gazduire trebuie sa vina in urma unei analize aprofundate cost/beneficiu.

0 Shares
You May Also Like