Uneori decorarea bradului de Craciun ne da atatea batai de cap incat ajungem sa ne simtim ca si cand am canta “Of, brad frumos!” in loc de “O, brad frumos!”. Indiferent ca decoram un brad natural sau unul artificial sunt cateva sfaturi si idei pentru ca intreaga experienta sa fie mai bine organizata si mai rapida.
Pentru inceput, inainte de a decora bradul trebuie sa avem decoratiuni de Craciun. Amintiti-va de anul anterior. Ati luat toate decoratiunile de pe ramuri si le-ati aruncat in cutii? Instalatia este incurcata?
Partile componente ale bradului artificial sunt depozitate separat, fiecare intr-un colt al casei? Stim ca dupa ce terminati de gasit toate decoratiunile pentru Craciun veti promite ca in anul acesta sa impachetati totul organizat, astfel incat sa nu pierdeti si anul viitor timpul sortand ornamente deteriorate si munti de beteala veche.
Modul in care arata bradul de Craciun depinde foarte mult de tipul de brad pe care il alegeti. Sunt anumite specii de arbori care sunt mai usor de ornat. Pinul este una dintre speciile de conifere care au tendinta de a-si pierde acele destul de repede si de aceea se recomanda bradul sau molidul pentru Craciun. Daca decorati un brad artificial atunci puteti trece peste acest sfat.
Atunci cand incepeti decorarea bradului de Craciun asigurati-va ca instalatia cu beculete este descurcata inainte de a o monta si ca toate luminitele functioneaza. Daca schimbati becurile in timp ce instalatia este deja montata exista riscul de incendiu.
Atunci cand montati instalatia asigurati-va ca becurile nu sunt lipite de ramurile bradului. Beculetele din instalatia de Craciun pot incinge ramurile si frunzele (acele) pe care le ating si pot creste pericolul de aparitie a unui incendiu. Cei mai siguri pomi sunt bradutii artificiali, unii dintre ei avand si un sistem electric de siguranta.
Daca stiti ca in timpul sarbatorilor copiii sau animalele de companie se vor juca in jurul bradului atunci va recomandam sa alegeti un brad artificial, deoarece veti elimina riscul inghitirii acelor care cad pe podea.
Decorarea bradului de Craciun se face cu atentie si cu simt estetic si poate fi o problema de proportii in final. Se recomanda asezarea decoratiunilor mari si voluminoase pe ramurile interioare si plasarea celor mici pe ramurile superioare.
Nu este indicat sa plasati beteala pe intreaga suprafata a bradului. Cel mai atractiv efect se obtine prin agatarea bucatilor de beteala la extremitatea ramurilor.
In functie de ornamentele si decoratiunile de care dispuneti puteti da bradului o tema. Puteti alege o tema cromatica in care sa mizati pe o singura culoare sau pe combinatia dintre doua culori. Auriul, rosul, argintiul sau rozul se potrivesc foarte bine in brazii de Craciun.
De asemenea, puteti alege stilul german in care cea mai mare parte a decorului este realizata din dulciuri, puteti alege un brad in stil victorian decorat cu ingeri si ornamente detaliate, sau copacul taranesc decorat cu globuri din sticla, vata petru a simula zapada si ornamente din lemn.
Cand decorati un brad pentru Craciun, amintiti-va sa il personalizati prin adaugarea amintirilor de familie. Puteti decora bradutul si cu dulciuri pe care le-ati facut in casa, sau cu felicitarile primite de la prieteni.