Incredibila putere a apei

0 Shares
0
0
0

vas hidrofor 100 litriTrebuie sa stim ca in cazul hidrofoarelor, vasul acestora reprezinta unul dintre cele mai importante parti. Fie ca vorbim de un vas hidrofor 100 litri sau mai putin, este important ca acesta sa fie rezistent si sa-si indeplineasca rolul eficient.

Cei interesati de achizitionarea unui vas hidrofor 100 litri sunt sfatuiti sa intre pe http://www.shop-einstal.ro/, unul dintre cele mai importante magazine online de profil.

Atunci cand ne uitma la curgerea unui rau, este greu sa ne imaginam forta pe care acesta o transporta. Daca ati facut vreodata rafting, atunci ati simtit o mica parte din puterea pe care acesta o are. Pragurile de recirculatie a apei sunt create pe masura ce un rau, ce cara o mare cantitate de apa la vale, se blocheaza in locuri inguste. Pe masura ce raul este fortat sa treaca prin aceste locuri inguste, fluxul se inteteste. Inundatiile sunt un alt exemplu de forta si volum pe care apa le poate avea. Hidrocentralele sunt cele care valorifica energia apei si folosesc mecanica simpla pentru a converti acea energie in energie electrica. Centralele hidroelectrice se bazeaza, de fapt, pe un concept destul de simplu – apa care curge printr-un baraj porneste o turbina, care la randul ei porneste un generator. Iata componentele de baza ale unei hidrocentrale conventionale:

Barajul – cele mai multe dintre centralele hidroelectrice se bazeaza pe un baraj care retine apa, creand un rezervor mare. Adeseori, acest rezervor este folosit ca lac de agrement, asa cum este, de exemplu, lacul Roosevelt de la barajul Grand Coulee din statul Washington.

Zona de acces – portile barajului si gravitatia trag apa prin conducta de evacuare, o conducta care duce la turbina. Apa acumuleaza presiune pe masura ce curge prin aceasta conducta.

Turbina – apa loveste si porneste lamele mari ale unei turbini, care este atasata unui generator, ce se afla deasupra, prin intermediul unui ax. Cel mai popular tip de turbina pentru centralele hidroelectrice este Turbina Francis, care arata ca un disc mare cu lame curbate. O turbina poate cantari aproximativ 172 de tone si se poate invarti cu 90 de rotatii pe minut.

Generatoarele – pe masura ce lamele turbinelor pornesc, acelasi lucru se intampla cu seria de magneti din interiorul generatorului. Magneti giganti se rotesc peste bobinele de cupru, producand curent alternativ prin miscarea electronilor.

Transformatorul – transformatorul din interiorul centrului de putere ia curentul alternativ si il converteste in curent de mare tensiune.

Liniile electrice – din fiecare centrala vin patru linii: cele trei faze de putere fiind produse simultan plus una neutra sau un teren comun pentru toate cele trei.

Scurgerea – apa folosita este codusa prin conducte, numite canale de evacuare, si reintra in rau, in aval.

Apa din rezervor este considerata energie stocata. Atunci cand portile se deschid, apa care curge prin conducta de evacuare devine energie cinetica, pentru ca se afla in miscare. Cantitatea de electricitate care este generata este determinata de mai multi factori printre care se numara volumul debitului de apa si distanta dintre suprafata apei si turbine.

Pentru mai multe detalii cu privire la achizitionarea unui vas hidrofor 100 de litri accesati http://www.shop-einstal.ro/.

0 Shares
You May Also Like