Probleme de cuplu si scheme emotionale – Fundaturi si cai de iesire

0 Shares
0
0
0

Probleme de cuplu si scheme emotionale – Fundaturi si cai de iesireDepasirea momentelor dificile in cuplu nu este intotdeauna usoara si poate duce la diferite grade de suferinta. In plus, nemultumirea si suferinta conjugala sunt strans legate de problemele de sanatate mintala.

In acest articol vom cauta sa intelegem modul in care propria noastra functionare psihologica poate interactiona cu cea a partenerului nostru. Repercusiunile negative ale schemelor asupra cuplului sunt frecvente.

Ce sunt schemele?

In psihoterapie, acordam o atentie deosebita modelelor de credinta ale pacientilor. In ceea ce priveste teoria schemelor propusa de Jeffrey Young in 1995, modelele timpurii adaptive sunt modalitati durabile de functionare psihologica.

Cu alte cuvinte: programe psihologice de ganduri, emotii si comportamente care intra in actiune in interactiunile noastre zilnice sau imediat ce o situatie le activeaza.

De unde provin schemele?

Aceste programe sunt prefabricate psihologice. Ele ne influenteaza mai mult sau mai putin in fiecare zi, fara ca noi sa stim asta!

Ele au fost construite in principal in timpul dezvoltarii noastre psihosociale si psihoafective, adica in timpul copilariei si adolescentei. Principalii factori din spatele acestor modele sunt:

  • Interactiunile noastre timpurii cu principalele figuri de atasament ale copilariei. Ceea ce este important este modul in care acestea raspund nevoilor noastre de baza.
  • Evenimente de viata, adversitati emotionale pe care le intalnim in copilarie si adolescenta (in interiorul cercului familial, dar si in exterior, cum ar fi la scoala).

Cere sfatul unui psiholog

Cand tiparele mele si cele ale partenerului meu interactioneaza, ele fac scantei.

Aici va propunem cateva scenarii conform carora modelele a doi parteneri pot interactiona si, eventual, pot crea suferinta pentru una sau ambele parti sau pot afecta starea generala de sanatate a cuplului.

  • O incompatibilitate antagonica: doua piese de puzzle ireconciliabile

Uneori, anumite aspecte ale functionarii emotionale a fiecarui partener sunt ireconciliabile cu cele ale celuilalt. Nevoile emotionale ale unuia si disponibilitatea emotionala a celuilalt sunt ireconciliabile.

Daca cineva are un sentiment de frustrare, o teama de abandon, sentimentul de a fi inteles gresit, insuficient luat in considerare, va crea amaraciune, predictii negative despre viitor.

Celalalt simte presiunea de a satisface cerintele celuilalt. Dar cerintele sunt percepute ca nerezonabile si acest lucru creeaza stres, iritare si chiar resentimente.

Sentimentul de “a nu fi niciodata suficient” este prezent in ambele parti.

Exista o mare varietate de “combinatii” de scheme. Aceste combinatii ne pot permite sa intelegem dificultatile cuplurilor.

  • Model de deprivare emoțională cu capitulare si neincredere / abuz

Cine sufera de un tipar de lipsa emotionala, asteapta demonstratii frecvente de afectiune pentru a se linisti. Acesta sufera de tipare de abandon si neincredere/abuz si anticipeaza abandonul la cel mai mic semn. Ca urmare, este foarte suspicios, lucru care in timp ii distruge relatia.

  • Model de depravare emoțională cu supracontrol emotional

Iubita se asteapta la atentie frecventa si la semne de afectiune… dar pentru partenerul ei, exprimarea emotiilor sale echivaleaza cu slabiciunea. Nu stie cum sa-si exprime emotiile.

Aceasta devine din ce in ce mai frustrata, incepe sa creada ca iubitului ei nu-i pasa de ea. El, pe de alta parte, o iubeste, vrea sa traiasca cu ea, dar solicitarile sale insistente il irita pentru ca nu stie cum sa le raspunda.

Daca aveti dificultati chiar acum sau daca simtiti ca, in ciuda eforturilor, va straduiti degeaba sa reveniti pe drumul cel bun, nu ezitati sa apelati la o pshihoterapie de cuplu Cluj. Terapeutii sunt aici pentru a va ajuta.

0 Shares
You May Also Like