Intretinerea piscinei pentru timpul sezonului va necesita o alocare a minim doua ore pe saptamana pentru a efectua cateva operatiuni. Primele etape in tratare tin de analizarea apei.
Cu un tester se identifica o valoare a parametrilor de clor sau pH. E indicat ca macar o data pe saptamana sa aiba loc analiza clorului si a alcalinitatii apei. Acesti parametrii pot sa identifice din timp o eventuala problema ce tine de calitatea apei existente in piscina.
Atunci cand doriti sa va faceti o piscina va recomandam sa apelati la specialisti in costructii de piscine.
Un parametru foate bun pentru controlul calitatii apei tine de pH. Acesta indica daca apa e neutra, alcalina sau acida. O valoare optima a apei este cuprinsa intre 7 si 7,4. In cazul in care pH-ul este mai mic de 7 inseamna ca apa e acida si ca actioneaza coroziv pe suprafetele metalice.
Daca valoarea depasteste 7,4 apar particule de calcar care vor provoca tulburarea apei. In functie de aceste rezultate ce se obtin cu testerul vom trata apa din piscine cu pH minus si pH plus.
Valoarea pH-ului ar trebui verificata de mai multe ori pe saptamana mai ales in prima luna dupa ce se umple piscina si apoi in fiecare saptamana in intreg sezonul.
Dupa ce se trateaza apa cu pH se va incepe curatarea bazinului utilizand un aspirator de mana care este compus dintr-o tija si un furtun pentru aspiratie si o perie de piscine.
Furtunele se vor conecta la gura de aspiratie si la skimmer dar vom avea grija ca aerul sa nu intre in pompa. Se va aspira si fundul bazinului si peretii se perie utilizand un instrument special pentru pereti. Ulterior se curata linia apei cu detergenti speciali si se golesc cosuletele de impuritati. Se va spala filtrul si se va curata prefiltrul pompei.
Filtrarea se programeaza astfel incat tot cumulul de apa sa se filtreze de 4-5 ori intr-o zi, la o temperatura de mai bine de -3 de grade si recomandarea este sa functioneze in continuu.
Daca tinem cont de analizele care se fac la inceput vom trata apa cu dezinfectanti. Clorul va avea actiune dezinfectanta foarte buna. In momentul in care pH-ul e ridicat eficienta sa scade si are ca rezultat consumul mai mare al clorului.
Dezinfectia care are la baza clor e cea mai raspandita in special pentru o piscina publica. O concentratie recomandata de clor este de 3 mg pe litru tinand cont de temperatura pe care o are apa.
Pentru aceste valori ale clorului liber, ciupercile si micoorganismele din apa nu se vor multiplica si apa va fi dezinfectata. Clorul soc devine necesar in momentul in care apa se va tulbura datorita temperaturilor inalte sau din cauza utilizarii intense a piscinelor.
Un miros de clor provine de la cloramina, aceasta poate sa distruga totul printr-o clorinare soc a apei fiind urmata de floculare sau de spalarea filtrelor. E foarte important sa stim ca antialgele previn aparitia algelor si nu combat deja algele formate in apa care se afla in piscina.