Cum se curata si pregateste gradina?

0 Shares
0
0
0

Cum se curata si pregateste gradina?Toamna noptile devin tot mai reci si plantele din gradina isi pierd prospetimea si frumusetea. Toamna incepe sa isi spuna cuvantul si se impune si o curatare temeinica clasica in acest sezon.

Renuntati la florile de vara si elimianti buruienile si plantele bolnave. Pentru o munca eficienta de gradina aveti nevoie si de utilaje gradinarit.

Nu uitati ca gradina are nevoie de o curatenie temeinica si ca pasul acesta este obligatoriu in cazul in care vreti un spatiu roditor si frumos pentru anii care urmeaza. Sunt cativa pasi de urmat in acest sens.

Primul pas ar fi sa eliminati de la nivelul solului toate fructele putrezite. Daca gradina nu are si pomi fructiferi in mod cert veti gasi pe sol frunze putrezite deci tot aveti ce curata, in conditii optime fructele si frunzele sunt un ingrasamant natural benefic pentru sol dar tinand cont si de faptul ca toamna temperaturile sunt intr-o continua scadere si pamantul nu mai rodeste e mai bine sa le indepartati.

Se va inaltura patura de frunze folosind matura sau grebla sau aspiratoarele de frunze. Ulterior se strang si fructele de pe jos daca acestea exista. Este recomandat sa purtati manusi in special daca aveti tegumentul sensibil. In plus unele dintre aceste fructe sunt moi si veti risca sa va murdariti.

Din fructele pe care le strangeti puteti sa preparati compost pe care sa il utilizati primavara.

Se pun toate fructele imperuna cu frunzele uscate, iarba sau alte coji de fructe intr-un vas foarte mare. Acest recipient se va tine acoperit pana primava si se va utilza drept ingrasamant natural. Nu uitati ca aceasta compozitie va emana un miros puternic care poate sa devina deranjant. Produsul finit va fi mai hranitor si mai bun decat fertilizatoarele din comert.

Dupa ce ati scapat de stratul de frunze si fructe, indepartati si resturile de plante sau plantele bolnave. Plantele ofilite se elimina de pe sol si la fel si cele bolnave desi unele dintre ele in mod normal rezistau bine toamna si iarna.

Probabil va va fi mila dar daca doriti sa evitati imbolnavirea tuturor plantelor care raman va trebui sa taiati raul de la radacina.

Pentru sezonul rece se recomanda ca pamantul sa aiba si o mica protectie termala si pentru acest lucru puteti sa acoperiti solul si cu un strat de folie din plastic sau cu un strat de fan sau frunze.

E adevarat ca pentru cazul frunzelor stratul ar trebui sa fie mai gros in cazul in care doriti o protectie buna. Folia speciala mentine si o temperatura ridicata si este o varianta mult mai buna dar este putin mai scumpa.

Daca aveti in gradina ficusi, lamai sau plante mai pretentioase va trebui sa le feriti de frig. In cazul in care nu aveti posibilitatea de a construi in jurul lor sere din sticla sau din plastic va trebui sa le inveliti coroana cu folie

In cazul in care aveti mobilier de gradina si este facut din lemn se recomanda sa il depozitati in garaj sau in alta zona de depozitare interioara. Lemnul se poate strica din cauza ploilor de toamna.

0 Shares
1 comment

Comments are closed.

You May Also Like