Sprinklerele care se pulverizeaza intr-un mod fix sunt in general numite spray-uri sau capete de pulverizare. Spray-urile nu sunt de obicei concepute pentru a functiona la presiuni mari, datorita problemelor de aburire care se pot dezvolta. Pentru cele mai bune scule gradinarit va recomandam Zyg.
Sprinklerele de presiune mai inalta care se deplaseaza intr-un cerc sunt actionati de un mecanism de antrenare cu bile, de unelte de transmisie sau de un mecanism de impact (sprinklere cu impact). Acestea pot fi proiectate sa se roteasca intr-un cerc complet sau partial.
Sprinkelere mari sunt similare cu aspersoarele cu impact, cu exceptia faptului ca in general functioneaza la presiuni foarte mari de 40 pana la 130 lbf / in² (275 pana la 900 kPa) si fluxuri de la 50 la 1200 US gal / min (3 pana la 76 l / s), de obicei cu diametrul duzei in intervalul de la 0,5 la 1,9 inci (10 pana la 50 mm). Pe langa irigare, pistoalele sunt folosite pentru aplicatii industriale, cum ar fi suprimarea prafului si exploatarea lemnului.
Multe sprinklere de irigatii sunt ingropate in pamant, impreuna cu instalatiile lor de sustinere, desi sprinklerele de deasupra solului si in miscare sunt de asemenea comune. Cele mai multe sprinklere de irigare functioneaza prin tehnologie electrica si hidraulica si sunt grupate impreuna in zone care pot fi activate si dezactivate in mod colectiv prin actionarea unei supape controlate cu solenoid.
Un sprinkler oscilant este utilizat in mod obisnuit pentru a uda peluze rezidentiale si este mutat dupa cum este necesar.
Sprinklerele pentru gazon de acasa variaza foarte mult in ceea ce priveste dimensiunea, costul si complexitatea. Acestea includ sprinklerele de impact, sprinklerele oscilante, sprinklerele prin picurare si sistemele de aspersoare subterane. Aspensoarele mici sunt disponibile la magazinele de acasa si la cele cu scule pentru gradini sau la magazinele de hardware si au costuri mici.
Acestea sunt adesea atasate la o robinet de apa in aer liber si sunt plasate doar temporar. Alte sisteme pot fi instalate profesional in mod permanent in pamant si sunt atasate permanent la sistemul sanitar al unei locuinte. Un sprinkler intern ingenios, realizat de Nomad, numit “aspersor de tractor” a fost folosit in Australia in anii 1950. Presiunea apei a asigurat ca sprinklerul se misca incet pe o peluza.
Sistemele instalate permanent pot functiona adesea pe temporizatoare sau alte procese automate. In mod ocazional, acestea sunt instalate cu capete retractabile din motive estetice si practice (daunatoare pentru cosirea gazonului sau pentru o alta intretinere mai putin probabila). Acestea sunt deseori programate sa functioneze in anumite momente ale zilei sau in alte programe.
Aspersoarele subterane functioneaza prin intermediul tehnologiei electronice si hidraulice de baza. Aceasta supapa si toate sprinklerele care vor fi activate de aceasta supapa sunt cunoscute ca zona de actiune. La activare, solenoidul, care sta pe partea superioara a supapei, este magnetizat ridicand un mic piston din otel inoxidabil in centrul sau.
Prin aceasta, pistonul activat (sau ridicat) permite aerului sa scape din partea superioara a unei diafragme de cauciuc situata in centrul supapei. Apa care a fost incarcata si asteapta pe fundul aceleiasi diafragme are acum presiunea mai mare si ridica diafragma.
Apa presurizata este apoi lasata sa curga in fluxul supapei printr-o serie de tevi, realizate, de obicei, din PVC (sisteme comerciale cu presiune mai mare) sau din teava de polietilena (pentru sistemele rezidentiale de presiune mai scazute ).