Ce reprezinta GSM si CDMA?

0 Shares
0
0
0

Ce reprezinta GSM si CDMA?GSM si CDMA sunt doua tehnologii folosite in telefonia mobila, la nivel global. Gsm a fost dezvoltata de catre companiile din Europa, iar CDMA a fost conceputa de catre o companie americana: Qualcomm. Cauti service gsm in Bucuresti? Intra pe ServiceGsm.ro!

GSM este de fapt un acronim pentru Global System for Mobile Communications. Aceasta tehnologie acopera peste 70% din piata de device-uri mobile la nivel global. GSM foloseste o variatie TDMA (time division multiple acces) si este folosita cel mai mult in retelele de telefonie mobila digitale, fiind pe primul loc, dintre cele 3 tehnologii folosite (TDMA, GSM si CDMA).

GSM digitalizeaza si compreseaza datele, apoi le trimite printr-un canal, impreuna cu 2 alte stream-uri de date de la user, fiecare canal avand slotul sau. Frecventa de banda la care opereaza este 900 mhz sau 1800 mhz.

CDMA este un acronim pentru Code Division Multiple Acces. Foloseste un cod unic pentru a putea face distinctia intre fiecare apel diferit, fapt ce permite multor utilizatori sa imparta aceleasi unde in acelasi timp, fara a aparea interferente de tip static sau cross-talk, intre acestia.

Acest lucru face ca tehnologia CDMA sa fie mai eficienta din punct de vedere al spectrului, decat GSM.

Cand telefonia mobila a intrat si pe piata din India in 1994, GSM era prima tehnologie digitala, la nivel global.
Majoritatea statelor dezvoltate, foloseau inca de la acea vreme, tehnologia GSM. Statele Unite erau singura exceptie majora, acolo unde GSM practic nu exista. Aceasta, deoarece marile companii americane de telecom, facusera deja investitii foarte mari in vechile tehnologii de tip analog.

Totusi, dupa o perioada de timp, a inceput sa se renunte la acestea si in Statele Unite. Noile retele digitale, sunt fie de tip CDMA, fie GSM. In concluzie, era o ratiune corecta in 1994, sa adopti standardul GSM.

Asta inseamna ca subscriberii de retele mobile erau capabili sa vorbeasca in intreaga lume (inca din acel moment), folosind acelasi numar de telefon. Costul infrastructurilor de tip GSM si al echipamentelor (inclusiv al telefoanelor mobile), era semnificativ mai mic decat al celor CDMA.

Mai mult decat atat, CDMA nu a fost o tehnologie performanta din punct de vedere comercial, asa cum este astazi. In ultimii ani totusi, preturile CDMA au inceput sa scada, iar tehnologia s-a dovedit a fi una mai buna decat GSM, in ceea ce priveste aplicatiile de date.

CDMA 2000, tehnologie care este adoptata pe larg in momentul de fata mai ales in India, are o eficienta a spectrului mai buna, decat orice alta tehnologie de acces radio, atat in termeni de transmitere a vocii cat si a latimii de banda a datelor si vitezei de transmitere a acestora, ce poate fi atinsa la un moment dat.

CDMA 2000 permite ca 28 de utilizatori sa poata vorbi in acelasi timp, folosind doar 120 kb de date, pe un sector de banda de 1.25 mhz. Asadar, are o eficienta spectrala mult mai mare decat GSM sau TDMA.

Nu peste multa vreme, este posibil sa vedem si alte tari care vor face trecerea catre aceasta tehnologie, renuntand probabil la GSM.

0 Shares
You May Also Like