Ce nutrienti contin afinele?

Ce nutrienti contin afinele?

0 Shares
0
0
0

Afinele sunt fructe care provin din America de Nord, dar care se cultiva acum si in Europa. Aceste fructe sunt foarte populare peste tot in lume, dat fiind faptul ca sunt sarace in calorii si incredibil de sanatoase, pot regla nivelul glicemiei si ajuta sanatatea inimii si creierului.

Adesea comercializate sub forma de superfood, afine sunt o sursa excelenta de mai multe vitamine, compusi vegetali benefici si antioxidanti.

Ce sunt afine?

Ca membru al familiei de varfuri (Vaccinium ssp.), afinele sunt strans legate de merisoare, mure si capsuni. Aceste boabe mici, rotunde, au diametrul de 5–16 mm, iar culoarea lor poate varia de la albastru pana la violet. Exista diferite tipuri de afine, astfel incat aspectul lor poate varia usor.

Afinele au un gust placut, dulce. Adesea sunt consumate proaspete, dar pot fi de asemenea, congelate sau sucite. Pot fi utilizate intr-o varietate de produse coapte, gemuri si jeleuri, precum si pentru arome.

Informatii nutritionale

Afinele au un continut scazut de calorii si grasimi, dar asigura totusi cantitati decente de fibre sanatoase. O portie de 100 de grame de 100 de grame de afine crude are:

  • Calorii: 57.
  • Apa: 84%.
  • Proteine: 0,7 grame.
  • Carbohidrati: 14,5 grame.
  • Zahar: 10 grame.
  • Fibra: 2,4 grame.
  • Grasime: 0,3 grame.

Carbohidrati

Afinele constau in principal in 14% carbohidrati, 84% apa si cantitati mici de proteine ​​si grasimi. Majoritatea carbohidratilor provin din zaharuri simple, cum ar fi glucoza si fructoza, dar afinele contin de asemenea, unele fibre.

Aceste fructe de padure au un scor de 53 pe indicele glicemic (GI), care masoara cat de repede anumite alimente cresc nivelul de zahar din sange.

Deoarece acest scor este relativ scazut, afinele nu ar trebui sa provoace varfuri majore ale zaharului din sange si sunt considerate sigure pentru persoanele cu diabet.

Fibre

Fibrele dietetice sunt o parte importanta a unei diete sanatoase si pot avea efecte de protectie impotriva diferitelor boli. O cana (148 grame) de afine ofera 3,6 grame de fibre. De fapt, in jur de 16% din continutul de carbohidrati din aceste boabe vine sub forma de fibre.

Afinele au un continut scazut de calorii si grasimi. Sunt alcatuite in principal din carbohidrati si apa, dar contin si o cantitate decenta de fibre.

Vitamine si minerale

Afinele sunt o sursa buna de vitamine si minerale, inclusiv:

  • Vitamina K1. Acest nutrient este cunoscut si sub denumirea de filocinoana. Vitamina K1 este implicata mai ales in coagularea sangelui, dar poate beneficia de prezenta acestei vitamine si sanatatea oaselor.
  • Vitamina C. Cunoscuta si sub denumirea de acid ascorbic, vitamina C este un antioxidant important pentru sanatatea pielii si functia imunitara.
  • Mangan. Acest mineral esential este necesar pentru metabolismul aminoacizilor, proteinelor, lipidelor si carbohidratilor normali.
  • Afinele contin, de asemenea, cantitati mici de vitamina E, vitamina B6 si cupru.

Compusi vegetali

  • Afinele sunt bogate in antioxidanti si compusi vegetali benefici, inclusiv:
  • Antocine. Acesti antioxidanti dau culoarea afinelor. si pot reduce riscul de boli de inima.
  • Quercetin. Aportul ridicat al acestui flavonol a fost legat de scaderea tensiunii arteriale si un risc redus de boli de inima.
  • Miricetin. Acest flavonol poate avea o serie de beneficii pentru sanatate, cum ar fi prevenirea cancerului si a diabetului.

Antocinele

Antocianinele sunt principalii compusi antioxidanti din afine. Ele apartin unei familii numeroase de polifenoli numiti flavonoizi, despre care se crede ca sunt responsabili pentru multe dintre efectele benefice ale afine.

Peste 15 antocianine diferite au fost depistate in afine, compusi predominand malvidina si delfinina. Aceste antocianine par sa fie concentrate in pielea fructului. Prin urmare, stratul exterior al fructului de padure este partea cea mai hranitoare.

Afinele isi intampina astfel consumatorii cu valori nutritionale bune, motiv pentru care este indicat sa consumam astfel de fructe.

Cei care isi doresc sa se documenteze mai mult in legatura cu aceste fructe originare din America de Nord, pot face acest lucru, accesand https://vegis.ro/blog/de-ce-afinele-trebuie-sa-faca-parte-din-dieta-noastra/.

0 Shares
You May Also Like