Ce este o aplicatie mobila?

Ce este o aplicatie mobila?

0 Shares
0
0
0

Aplicatiile mobile sunt programe software dezvoltate pentru dispozitive mobile, cum ar fi smartphone-uri si tablete. Ele transforma dispozitivele mobile in centrale miniaturale de caracteristici si distractie.

Unele dispozitive vin preincarcate cu unele aplicatii mobile, prin amabilitatea producatorilor lor sau a furnizorilor de servicii mobile cu care sunt asociati (de exemplu, Verizon, AT&T, T-Mobile etc.), dar exista mult mai multe aplicatii disponibile printr-o aplicatie de bacanie specifica dispozitivului.

Caracteristicile aplicatiei mobile

Scopurile acestor aplicatii ruleaza gama, de la utilitate, productivitate si navigare la divertisment, sport, fitness si aproape orice altceva la care va puteti gandi. Social media este unul dintre cele mai populare domenii de dezvoltare si adoptare a aplicatiilor mobile. De fapt, Facebook a fost cea mai utilizata aplicatie in 2017 pe toate platformele. Cele mai multe aplicatii merg pe tot ce inseamna telefoane mobile.

Multe entitati online au site-uri web mobile si aplicatii mobile. In general, diferenta consta in scop: o aplicatie are de obicei o acoperire mai mica decat un site web mobil, ofera mai multa interactivitate si prezinta informatii mai specifice intr-un format usor si intuitiv de utilizat pe un dispozitiv mobil.

Compatibilitatea sistemului de operare

Un dezvoltator de aplicatii mobile creeaza o aplicatie special pentru sistemul de operare pe care va rula. De exemplu, aplicatiile mobile pentru iPad sunt compatibile cu iOS-ul Apple, dar nu si cu Android-ul Google. O aplicatie Apple nu poate rula pe un telefon Android si invers. Adesea, dezvoltatorii creeaza o versiune pentru fiecare; de exemplu, o aplicatie mobila din Apple Store poate avea un partener in Google Play.

De ce sunt aplicatiile mobile diferite de aplicatiile obisnuite?

Multe aplicatii mobile au programe corespunzatoare destinate sa ruleze pe computere desktop. Cu toate acestea, aplicatiile mobile trebuie sa functioneze cu constrangeri diferite de cele ale omologilor lor de pe desktop. Dispozitivele mobile au o gama larga de dimensiuni ale ecranului, capacitati de memorie, capacitati de procesor, interfete grafice, butoane si functii tactile, iar dezvoltatorii trebuie sa le gazduiasca pe toate.

De exemplu, utilizatorii aplicatiilor mobile (cum ar fi vizitatorii site-ului web) nu doresc sa deruleze lateral pentru a vizualiza un text, imagini sau puncte de contact interactive si nici nu doresc sa se chinuie sa citeasca texte mici. Un considerent suplimentar pentru dezvoltatorii de aplicatii mobile este interfata tactila comuna dispozitivelor mobile.

 “Mobile First”

Inainte de adoptarea pe scara larga a dispozitivelor mobile, software-ul a fost dezvoltat pentru prima data pentru a rula pe desktop-uri si laptopuri, cu o versiune mobila care vine mai tarziu.

Utilizarea tabletelor si smartphone-urilor o depaseste pe cea a desktop-urilor si laptopurilor, ceea ce se reflecta in tendintele de vanzari de aplicatii. De fapt, se estimeaza ca peste 258,2 miliarde de aplicatii vor fi descarcate pana in 2023. Ca urmare, multi dezvoltatori au apelat la o abordare “mobile-first”, reflectand o tendinta similara in web design.

Gasirea si instalarea aplicatiilor mobile

Incepand cu 2019, primii trei jucatori din spatiul aplicatiilor mobile sunt:

  • Google Play: pentru dispozitive Android
  • App Store de Apple: para iPads y iPhones
  • Amazon AppStore – Pentru dispozitivele Amazon Fire
0 Shares
You May Also Like