Ghid de calatorie cu trenul in Europa

Ghid de calatorie cu trenul in Europa

0 Shares
0
0
0

Calatoria cu trenul pentru europeni este un lucru de zi cu zi, dar pentru calatorii care sosesc din regiuni precum USA sau America Latina poate fi ceva nu la fel de obisnuit.

Multi pariaza pe experiente unice de travel cu trenul si abonamente de tren din diferite tari europene nu sunt tocmai ieftine, dar daca stii sa te organizezi bine, devine o optiune buna.

Cealalta alternativa este combinarea diferitelor tipuri de transport, pentru a alege cea mai ieftina, mai confortabila si mai rapida ruta. Aceasta este alternativa noastra preferata, motiv pentru care iti vom explica mai jos cum sa cumperi bilete si sa calatoresti cu trenul.

Primul pas. De unde pana unde?

Primul pas este sa-ti alegi destinatiile. Exista orase in Europa care sunt perfect conectate prin intermediul trenului, in timp ce altele necesita transferuri de mai multe ori. Si acesta este motivul pentru care de multe ori trenul nu este cea mai buna optiune, de exemplu:

  • In tarile baltice este mult mai usor si mai confortabil sa calatoresti cu autobuzul;
  • Intre Portugalia si Spania autobuzul poate fi mai confortabil si mai ieftin;
  • Intre Danemarca si Germania este mult mai ieftin si mai usor de utilizat FerryBot-ul;
  • In Spania si Franta exista rute mai ieftine cu avionul decat cu trenul, mai ales cand vine vorba de trenurile de mare viteza.

Al doilea pas. De unde imi cumpar calatoriile cu trenul?

Desi exista site-uri ce redirectioneaza direct catre site-ul companiei care ofera serviciul, acestea nu ofera intotdeauna toate rutele, asa ca poti descarca aplicatia de calatorii pentru a avea parte de preturi mai bune.

Al treilea pas. Cand sa-mi cumpar biletele de tren?

Exista mai multe tipuri de trenuri in Europa, cele regionale sunt de obicei cele care parcurg distante scurte si sunt chiar folosite zilnic de catre locuitori pentru a merge la scoala sau la serviciu. Aceste calatorii scurte pot fi achizitionate inainte ca trenul sa plece in aceeasi statie si au un pret fix.

Totusi, pentru rutele internationale sau trenurile de mare viteza este indicat sa le cumperi in avans (trei luni este de obicei maximul permis, desi depinde de fiecare tara) pentru a beneficia de reduceri semnificative si chiar pentru a-ti asigura un loc, deoarece rutele populare tind sa se vanda repede.

Potrivit diferitelor analize, biletele trebuie achizitionate cu cel putin o luna inainte. Iata un exemplu de ruta Berlin-Munchen care dureaza aproximativ 6 ore:

Pret pentru azi: 130 euro

Pret de cumparare cu o saptamana in avans: 99 euro

Pret de cumparare cu o luna inainte: 89 euro

Pret de cumparare cu sase luni inainte: 69 euro

Al patrulea pas. Valideaza-ti biletul (daca este cazul)

Cand vine vorba de bilete in care nu exista loc alocat si nici ora trenului nu este marcata, nu trebuie sa uiti sa-l validezi in automatele din gara. Nevalidarea lui echivaleaza cu calatoria fara bilet.

Daca te indoiesti daca trebuie sa iti validezi biletul, intreaba mereu inainte de a urca si daca ai uitat, este intotdeauna mai bine sa cauti inspectorul si sa-i ceri sa-l valideze decat sa platesti o amenda maricica…

0 Shares
You May Also Like