Ce este drojdia nutritiva?
Share Button

Drojdia nutritiva este un aditiv alimentar obtinut dintr-un organism unicelular, Saccharomyces Cerevisiae, care este cultivat pe melasa si apoi recoltat, spalat si uscat cu caldura pentru a-l ucide sau „dezactiva”. Deoarece este inactiv, nu creste ca si drojdia de copt, asa ca nu are capacitate de dospire. Nu va faceti griji; nici un animal nu este ranit in acest proces, deoarece drojdiile sunt membre ale familiei de ciuperci, cum ar fi ciupercile, nu animalele.

Drojdia nutritiva nu este aceiasi cu drojdia de bere, care este un produs al procesului de fabricare a berii si este foarte amar. De asemenea, nu este drojdia Torula, care este cultivata pe deseurile fabricate de hartie si, de asemenea, nu este foarte gustoasa.

Si va rugam sa nu incercati sa o inlocuiti cu drojdia uscata activa sau drojdia de copt, care au un gust rau si probabil vor face o mizerie uriasa, spumoasa, deoarece drojdiile lor sunt vii.

Dupa cum puteti ghici din numele sau, drojdia nutritiva este plina de nutritie, in special vitamine B, acid folic, seleniu, zinc si proteine. Are un continut scazut de grasimi, nu contine gluten (verificati anumite marci pentru certificare) si nu contine zaharuri sau conservanti adaugati.

Deoarece vitamina B12 lipseste din alimentele vegetale, cu exceptia cazului in care este adaugata ca supliment, drojdia nutritionala care mai este cunoscuta si ca drojdie inactiva, contine B12.

Acest tip de drojdie inactiva este adesea adaugata la dieta vegana doar pentru a obtine acel nutrient. Nu toate drojdiile au B12, asa ca verificati cu atentie eticheta inainte de a cumpara si fiti constienti de faptul ca au fost ridicate preocupari cu privire la acidul folic, care este adesea adaugat impreuna cu B12.

Vitaminele si mineralele sunt bune, dar cu adevarat, majoritatea oamenilor folosesc drojdie nutritiva pentru aroma sa.

Cum se consuma drojdia nutritionala?

Drojdia nutritionala are o aroma care a fost descrisa ca cheesy, savuroasa si delicioasa. Doar o lingura sau doua pot adauga bogatie la supe, dar acest tip de drojdie se adauga la paine si alte feluri de mancare, iar cantitati mai mari pot face sosuri „branza” si nemaipomenite gusturi de cheesy si oua.

Adaugarea unei cantitati mici de drojdie nutritiva intr-un vas imbunatateste aromele prezente si ajuta la formarea unei baze bogate de arome.

Daca din anumite motive nu puteti gasi drojdie nutritionala sau nu o puteti folosi, o puteti lasa in siguranta in afara retetelor in care este utilizata in cantitati mici, ca doar potentator de aroma; in unele cazuri, sosul miso sau soia poate fi utilizat intr-un raport 1: 3 (1/3 din cantitatea de drojdie solicitata), desi ambele adauga sodiu, deci trebuie sa reduceti sarea.

In retetele in care drojdia nutritiva ofera cea mai mare parte a aromei, cum ar fi sosurile de branza vegana, cel mai bine este sa nu incercati sa o inlocuiti.

O alta modalitate de a consuma drojdie nutritionala, este aceea de a opta pentru fulgi drojdie uscata inactiva, iar acestia vor fi de ajutor la formarea globulelor rosii, vor ajuta la imbunatatirea functionarii ficatului, vor mentine nivelul colesterolului bun, si vor fi o sursa importanta de vitamine B, minerale si aminoascizi.

Valoru nutritionale

Drojdia nutritiva este o sursa excelenta de vitamine, minerale si proteine ​​de inalta calitate. De obicei, un sfert din ceasca de drojdie nutritiva contine:

  • 60 de calorii.
  • 8 grame (g) de proteine.
  • 3 g de fibre.
  • 11,85 miligrame (mg) tiamina sau vitamina B-1.
  • 9,70 mg riboflavina sau vitamina B-2.
  • 5,90 mg vitamina B-6.
  • 17,60 micrograme (mcg) de vitamina B-12.
  • De asemenea, contine vitamina B-3, potasiu, calciu si fier.

In incheiere, facem precizarea ca drojdia inactiva, (aici includem si fulgii din drojdie inactiva), ofera beneficii precum cresterea energiei, sprijinirea sistemului imunitar, promovarea sanatatii pielii si a parului si unghiilor, imbunatatirea stabilitatii la glucoza sau sustinerea unei sarcini sanatoase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.