Cate ore trebuie sa dormi?

Cate ore trebuie sa dormi pe zi ?

0 Shares
0
0
0

Somnul indeplineste multe functii fiziologice si s-a spus intotdeauna ca avem nevoie de 8 ore de somn. Cu toate acestea, este adevarat acest lucru in toate cazurile? In realitate, nevoile de odihna variaza in functie de persoana si situatie.

Somnul este esential pentru buna functionare a organismului. In timpul somnului creierul este izolat si proceseaza doar intr-un mod foarte elementar semnalele pe care le primeste. Si aceasta izolare zilnica este necesara pentru ca acest organ vital sa functioneze corect. Cu toate acestea, cate ore trebuie sa dormi? De ce este necesar sa faci acest lucru?  Gama PRIMER iti va oferi somnul de care ai nevoie.

Cate ore trebuie sa dormi?

Somnul l-a ajutat pe om sa se adapteze la mediul inconjurator. Doarme in orele de intuneric, cand cu secole in urma era mai vulnerabil la atacul pradatorilor sai. Hominizii, care dormeau adapostiti si stabilind vigilenta in randul membrilor mai in varsta si mai experimentati ai grupului, si-au crescut sansele de supravietuire.

Variatiile considerabile experimentate in somn pe tot parcursul vietii sunt o consecinta a acestei adaptari pentru a supravietui.

Rezulta ca, atunci cand se abordeaza durata somnului, ar trebui luati in considerare factori precum varsta si starile sensibile de copil, boala sau dizabilitate.

Cantitatea de 7-8 ore pe noapte nu este altceva decat o medie aritmetica a orelor dormite de numeroasele grupuri care au fost studiate, dar nevoile individuale sunt foarte variate.

Tinerii neprotejati vor avea un somn labil si vor plange pentru a o avertiza pe mama de pericol; Mama, in timpul alaptarii, va avea un somn special, iar persoanele in varsta vor fi mai sensibile la zgomot si vor trebui sa doarma mai putin.

In plus, nevoia de somn a fiecaruia poate varia noapte dupa noapte, in functie de circumstante.

Cu toate acestea, exista multi oameni care sufera de o tulburare de somn. Cea mai frecventa este insomnia, incapacitatea de a va bucura de un somn corect si suficient, de imposibilitatea de a adormi, de a va trezi devreme si de a nu putea continua sa dormiti sau pentru ca aveti un somn deranjat care lasa senzatia ca ati dormit putin.

De ce avem nevoie de somn?

Cand dormiti, unele dintre canalele senzoriale sunt taiate. Se inchid ochii, de exemplu. Acest lucru, evolutiv, ar putea fi un regres, deoarece in timpul somnului nu putem actiona asupra lumii exterioare si ne putem apara de pericole, ci doar sa ne schimbam pozitia din cand in cand.

Cu toate acestea, daca nu avem “pleoape in urechi”, este pentru ca trebuie sa pastram un canal de alerta deschis, iar pragul perceptiei auditive este ridicat. In plus, creierul nu inceteaza sa functioneze in fata stimulilor senzoriali capabili sa avertizeze asupra pericolului.

Nevoia fiziologica de somn este evidenta si au aparut diferite teorii pentru a o explica.

  • Pentru a da corpului o pauza. Somnul este o strategie de conservare a energiei si de reducere a consumului de alimente; o perioada de restaurare fiziologica, neurologica si psihologica; Posibilitatea organismului de a se reseta si de a-si investi energiile in secretarea hormonilor speciali, cum ar fi hormonii de crestere si, in acelasi timp, reducerea productiei de serotonina si noradrenalina, care contribuie la transmiterea impulsurilor nervoase in creier.
  • Sa ne “organizam” cunostintele si abilitatile. Somnul joaca un rol important in consolidarea memoriei si in perfectionarea anumitor abilitati practicate in timpul zilei.
  • Pentru a repara creierul. Acesta este implicat in primul rand in activitatile esentiale de reparare si reorganizare in creier. Alte organe si tesuturi pot fi reparate si reorganizate in timp ce sunt treaz, in timpul perioadelor de odihna sau activitate scazuta.

Ce este somnul?

  • Somnul este o parte integranta a vietii de zi cu zi, o necesitate biologica care permite restabilirea functiilor fizice si psihologice esentiale pentru performanta deplina.
  • Visul a fost si continua sa fie una dintre enigmele cercetarii stiintifice si chiar si astazi, avem mari indoieli cu privire la aceasta. De la a fi considerat un fenomen pasiv in care aparent nu parea sa se intample nimic, a ajuns sa fie luat in considerare de la aparitia tehnicilor de masurare a activitatii electrice a creierului, o stare de constiinta dinamica in care putem ajunge sa avem o activitate a creierului la fel de activa ca in veghe si in care apar mari modificari ale functionarii organismului; modificari ale tensiunii arteriale, ritmului cardiac si respirator, temperaturii corpului, secretiei hormonale, printre altele.

In fiecare noapte, in timp ce dormim, trecem prin diferite faze sau etape de somn care se succed unul pe altul intr-un model repetat pe parcursul a patru pana la sase cicluri de somn pe parcursul noptii. Toate aceste etape sunt incluse in doua faze majore ale somnului.

De ce trebuie sa dormim?

Pe scurt, am putea spune ca dormim pentru a putea fi treji in timpul zilei si ca, tocmai pentru ca suntem treji si activi in timpul zilei, avem nevoie de somn. Somnul este o nevoie de baza a organismului si satisfactia sa ne permite sa supravietuim.

0 Shares
You May Also Like