Benzi de irigare prin picurare

Benzi de irigare prin picurare

0 Shares
0
0
0

Banda de irigare prin picurare a fost folosita de ceva timp, dar nu toata lumea cunoaste caracteristicile benzii, diferentele dintre ele. Intre timp, este timpul sa intelegem ce soi este mai bun si cum sa curatam banda. Dupa ce ati invatat cum functioneaza un astfel de produs si cum sa il alegeti, puteti trece la instalare. Vezi pe www.miculmester.ro produse pentru udarea plantelor.

Ce este?

Galeata sau stropitoarea nu mai sunt de mult timp singurele modalitati de udare a gradinilor. Acestea au fost inlocuite cu furtunuri. Dar chiar si acestea lasa in urma multa munca manuala. Cu toate acestea, exista o solutie si mai putin laborioasa. Banda de irigare prin picurare este unul dintre cele mai importante instrumente in munca unui gradinar modern.

In general, functioneaza practic fara niciun efort fizic. Mai precis, instalarea initiala va necesita un anumit efort, dar apoi aplicarea sa va fi rasplatita de multe ori. Deja multe sute si mii de persoane au apreciat beneficiile acestui sistem.

Esenta este extrem de simpla si usor de inteles chiar si pentru elevii din scolile primare: o banda cu gauri in puncte prestabilite este conectata la reteaua de apa. Tot ceea ce este necesar in timpul utilizarii este, ca in vechea fraza publicitara, “doar adaugati apa” sau, mai exact, pur si simplu inchideti supapa.

Irigarea cu banda este aproape universala. Se aplica:

 • in gradinile obisnuite;
 • in gradini;
 • pe peluze si pe pajistile adiacente;
 • pentru flori si pomi fructiferi, pentru legume si arbusti de fructe de padure, precum si pentru toate celelalte culturi.

Eficienta designului este dincolo de orice indoiala. Durata de viata a benzii in conditii normale este destul de lunga. Aceasta solutie este cea care ocupa primul loc intre toate metodele de irigare prin picurare, chiar mai mult din punct de vedere practic.

Pe care este cel mai bine sa il alegeti?

La selectarea benzilor de irigare, structurile emitatoarelor trebuie sa fie preferate fara ambiguitate. Varietatile canelate sunt acceptabile (dar nu mai mult) atunci cand sunt instalate pe o suprafata solida (asfalt, beton) pentru irigarea straturilor mici de flori si a straturilor de plante. Indiferent de tipul de curea, trebuie sa se acorde atentie sectiunii transversale a acesteia. De obicei, versiunea de 16 mm este suficienta, iar versiunea de 22 mm este recomandata in special pentru plantatiile mari. Apoi, sa acorde o atentie la grosimea peretilor.

Cu un strat de 0,125 mm, puteti uda in siguranta plantele anuale cu un sezon de crestere scurt. Alte plante pot fi udate doar pe soluri cu putine pietre. Aceasta solutie este potrivita si pentru utilizarea in interior. Alte optiuni sunt urmatoarele:

 • 0,015 cm – pentru culturile cu un sezon de crestere lung;
 • 0,02 cm – de asemenea, pentru culturile cu maturitate lunga;
 • 0,025 si 0,03 cm – este necesara o banda similara pe solul pietros;
 • 0,375 cm – design pentru zonele cu soluri stancoase pronuntate, precum si pentru locurile in care sunt active daunele mecanice.

In plus, luati in considerare:

 • consumul de apa;
 • presiunea interna admisibila;
 • reputatia producatorilor, puteti verifica ce spun alti client despre ei!

Udarea corecta a plantelor este esentiala pentru obtinerea unui randament maxim si pentru mentinerea unei gradini sanatoase si frumoase. Iata cateva sfaturi importante care te pot ajuta sa uzi corect plantele tale:

Udarea regulata: Plantele au nevoie de apa pentru a supravietui si a se dezvolta. Udarea regulata poate preveni uscarea radacinilor si a tulpinilor, precum si preveni infestarea cu insecte sau boli.

Udarea corecta: Este important sa eviti udarea excesiva, deoarece poate dauna radacinilor. De asemenea, evita udarea la suprafata, deoarece poate duce la evaporare si poate creste riscul de infestare cu insecte sau boli.

Folosirea unui program de udare: Poti folosi un program de udare pentru a uza plantele in mod automat, in functie de nevoile acestora. De exemplu, unele plante au nevoie de udare mai frecventa decat altele.

Folosirea unui sistem de irigatii: Un sistem de irigatii poate fi o solutie eficienta pentru udarea plantelor, mai ales daca ai o gradina mare sau esti plecat in vacanta.

Verificarea umiditatii solului: Este important sa verifici umiditatea solului inainte de a uda plantele, deoarece unele plante au nevoie de mai multa apa decat altele. De asemenea, verifica si temperatura solului si umiditatea aerului.

Udarea dimineata sau seara: Udarea dimineata sau seara poate ajuta la prevenirea evaporarii apei si poate preveni infestarea cu insecte sau boli.

Prin urmare, udarea corecta a plantelor poate fi esentiala pentru obtinerea unui randament maxim si pentru mentinerea unei gradini sanatoase si frumoase. Este important sa urmezi aceste sfaturi si sa te documentezi inainte de a uda orice tip de planta.

Intretinerea gradinii poate fi o activitate relaxanta si gratificanta, dar poate fi si destul de provocatoare, mai ales daca esti incepator. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa intretii gradina ta cu succes:

 • Planificarea: Inainte de a incepe sa plantezi, este important sa faci o planificare clara a gradinii tale, incluzand pozitionarea plantelor, alegera soiurilor, etc.
 • Selectarea solului potrivit: Alege un sol potrivit pentru tipul de planta pe care vrei sa o cultivi. De exemplu, unele plante au nevoie de un sol mai umed, in timp ce altele au nevoie de un sol mai uscat.
 • Fertilizarea: Fertilizeaza plantele cu regularitate, folosind un fertilizant potrivit pentru tipul de planta pe care o cultivi.
 • Luminarea: Alege locul potrivit pentru a planta fiecare specie, in functie de necesitatile acesteia in ceea ce priveste lumina soarelui.
 • Taierea: Taie plantele in mod regulat, pentru a-i ajuta sa creasca mai bine si a preveni infestarea cu insecte sau boli.
0 Shares
You May Also Like