Ce este o priza de curent ?

Ce este o priza de curent ?

0 Shares
0
0
0

Ideea de priza este folosita pentru a se referi la elementul care, intr-o instalatie electrica, are caneluri pentru introducerea pinilor. Este important sa retineti ca expresia corecta este soclul sau termenul de priza, care face parte din dictionar.

Pinii sunt picioarele sau extensiile care, protejate de un material de tip izolator, sunt situate la capatul unui cablu. Acesti pini sunt introdusi in priza (dispozitivul care gazduieste sloturile, deschiderile sau gaurile) si in acest fel se realizeaza conexiunea electrica.

Se poate spune ca priza este mufa de sex feminin si pinii – mufa de sex masculin. Lucrul obisnuit este ca iesirea este incorporata in perete: in interior are bucati metalice care primeste pinii pentru a permite curentului sa circule. Foarte important, priza este legata de reteaua de energie electrica. Vezi aici tipuri de prize si alege modelul de care ai nevoie.

O priza are sloturi care permit sa introduceti pinii pentru a permite o conexiune electrica.

Elemente si caracteristici ale unei prize

Cand vine vorba de a sti in profunzime ce este o priza, este esential sa mentionam ca este determinata de mai multe parti sau elemente fundamentale, cum ar fi acestea:

Numarul de poli. Prin aceasta ne referim la numarul de iesiri pe care le are pentru ceea ce ar fi sa alimenteze sarcina.

– Tensiunea maxima, care este tensiunea maxima la care poate fi supusa. Mai exact, cele mai frecvente sunt 600 V, 480 V, 250 V sau 125 V.

– Curentul maxim, care este cea mai mare cantitate de curent pe care dispozitivul mentionat mai sus o poate avea fara a se incalzi sau a fi deteriorat. In acest caz, ar fi curenti frecventi, cum ar fi 15A, 20A, 30A, 50A sau chiar 60A.

Un exemplu

Sa luam exemplul unei case care are o bucatarie, o sufragerie si doua dormitoare. In bucatarie, exista doua prize instalate, care va permit sa conectati frigiderul (frigiderul saucongelatorul) si cuptorul cu microunde la retea. In sala de mese, alte trei prize servesc la conectarea televizorului, a unui sistem audio si a unei lampi.

Fiecare dormitor, in cele din urma, are alte doua prize. Toate aceste dispozitive ajuta locuitorii sa utilizeze reteaua electrica in diferite medii ale casei.

Tipuri de priza

Trebuie remarcat faptul ca pe piata putem gasi diferite tipuri de puncte de vanzare, printre care se remarca urmatoarele:

– Pentru sistem monofazat cu 2 fire – 120V.

– Pentru sistem monofazat cu 3 fire – 120 V/240 V.

– Pentru sisteme in 3 faze la 220 V.

De regula, priza de tip monofazat are o serie de elemente care pot fi clar diferentiate, cum ar fi fanta neutra, fanta de la sol, foaia de conectare, slotul potential si lista lunga de suruburi. Printre acestea din urma se numara cele ale terminalului potential, cele necesare pentru a fixa in cutie, cele ale terminalului neutru si cele ale terminalului de la sol.

De ce se folosesc prizele electrice?

Prizele electrice sunt utilizate pentru conectarea aparatelor electrice la reteaua de alimentare cu energie electrica. Aceste aparate pot fi aparate, lampi, scule electrice sau orice alt dispozitiv care functioneaza cu energie electrica.

Prizele sunt realizate dintr-un material izolant, cum ar fi plasticul, care impiedica electricitatea sa curga prin ele. In partea din spate a fiecarei prize exista doua terminale, unul pozitiv si unul negativ, care se conecteaza la terminalele corespunzatoare de pe aparatul electric.

Atunci cand un aparat electric este conectat la o priza electrica, energia electrica va curge prin terminale si va alimenta aparatul. Daca un aparat este conectat necorespunzator sau daca terminalele sunt deteriorate, energia electrica poate curge incorect si poate provoca un scurtcircuit, care poate fi periculos, poate provoca chiar si moartea.

Cateva puncte importante…

Prizele electrice sunt utilizate pentru a furniza energie electrica dispozitivelor care au nevoie de ea. Aceste dispozitive pot fi aparate, electronice, lampi etc. Prizele electrice sunt conectate la reteaua electrica a unei cladiri sau la un generator electric.

 1. Prizele electrice sunt utilizate pentru a furniza energie electrica dispozitivelor care au nevoie de ea.
  2. Dispozitivele care pot utiliza energia electrica furnizata de prizele electrice sunt aparate de uz casnic, dispozitive electronice, lampi etc. 3.
  Prizele electrice sunt conectate la reteaua electrica a unei cladiri.
  4. Prizele electrice pot fi, de asemenea, conectate la un generator electric.
  5. Prizele electrice trebuie instalate de un electrician calificat.
  6. Este important sa nu supraincarcati prizele electrice, deoarece acest lucru ar putea provoca un incendiu.

Ce este o priza si pentru ce se utilizeaza?

O priza este un accesoriu electric care este situat pe perete si este conectat la circuitele casei. Este folosita pentru a conecta aparatele electrice la electricitatea casei. Aparatele electrice au un cablu care e conecteaza la priza si astfel se incarca cu energie. Toate prizele trebuie sa fie verificate periodic pentru a nu pierde curent si astfel se vor evita probleme grave.

0 Shares
You May Also Like