5 beneficii pentru a avea un cos fum

5 beneficii pentru a avea un cos fum

0 Shares
0
0
0

Un cos fum poate fi o adaugare valoroasa pentru orice casa sau apartament. Acesta poate oferi o serie de beneficii importante atat pentru siguranta, cat si pentru confortul tau. Iata 5 beneficii esentiale in a detine un cos de fum:

  • Imbunatatirea sigurantei: Un cos de fum poate ajuta la prevenirea incendiilor prin evacuarea fumului si a gazelor periculoase produse de focul din soba sau din chimina. In plus, un cos de fum poate face ca focul din soba sa arda mai curat si mai eficient, reducand riscul de producere a incendiilor.
  • Controlul mirosurilor neplacute: Un cos de fum poate ajuta la eliminarea mirosurilor neplacute produse de focul din soba. Acest lucru poate face ca aerul din casa sa fie mai proaspat si mai placut de respirat.
  • Imbunatatirea eficientei focului: Un cos de fum poate face ca focul din soba sa arda mai curat si mai eficient, ceea ce poate duce la o economie de combustibil si la o reducere a costurilor de incalzire.
  • Protectie impotriva radonului: Un cos de fum poate ajuta la evacuarea gazelor periculoase, cum ar fi radonul, care poate fi prezent in solul de sub casa. Expunerea la radon poate fi periculoasa pentru sanatate, deoarece poate cauza cancer pulmonar.
  • Valoare adaugata pentru casa: Un cos de fum poate adauga valoare casei tale, deoarece poate face ca aceasta sa fie mai atractiva pentru cumparatori potentiali. De asemenea, un cos de fum poate face ca o casa sa fie mai usor de incalzit, ceea ce poate fi un plus pentru cumparatori.

Este important sa reti ca, in ciuda beneficiilor unui cos de fum, acesta poate prezenta si anumite riscuri daca nu este intretinut corespunzator. De exemplu, cosul de fum poate deveni obstruat de crengi, frunze sau moloz, ceea ce poate duce la o functionare defectuoasa si chiar la producerea de incendii. De asemenea, cosul de fum poate suferi daune in timp, cum ar fi fisurile sau deteriorarea materialului, care pot compromite siguranta acestuia.

Inainte de a achizitiona un cos de fum, este important sa te informezi cu privire la regulile si regulamentele locale in ceea ce priveste instalarea si intretinerea acestuia. De asemenea, ar trebui sa consulti un profesionist in domeniu pentru a te asigura ca cosul de fum este potrivit pentru casa ta si ca este instalat corect si in siguranta.

In cele din urma, ai in vedere ca orice foc in soba sau poate fi periculos si trebuie sa respecti intotdeauna regulile de siguranta pentru a preveni producerea de incendii. Un cos de fum poate fi un ajutor important in acest sens, dar nu inlocuieste necesitatea de a lua masuri adecvate de precautie si de a fi atent atunci cand utilizezi focul in casa ta.

In concluzie, un cos de fum poate oferi o serie de beneficii importante atat pentru siguranta, cat si pentru confortul tau. Acesta poate ajuta la prevenirea incendiilor, la eliminarea mirosurilor neplacute, la imbunatatirea eficientei focului, la protectia impotriva radonului si la adaugarea de valoare casei tale. Desi un cos de fum poate necesita intretinere periodica si poate implica un cost initial mai mare, aceste beneficii pot justifica investitia.

Sfaturi de prevenire a incendiilor

Cauzele unui incendiu de cos de fum pot fi un eveniment traumatizant in viata unui proprietar sau poate chiar sa apara fara stirea proprietarului. In orice caz, se intampla, un incendiu de cos de fum poate provoca daune extinse (si uneori, mortale) unui cos de fum sau unei case. In fiecare an, exista multe incendii care provoaca daune structurale sau pierderi de vieti care au avut loc in sau in jurul cosului de fum, motiv pentru care este important sa intelegem ce cauzeaza incendiile cosului de fum.

Ajutarea proprietarilor de case sa-si foloseasca sobele cu lemne si semineele in siguranta este principalul motiv pentru care Black Goose Chimney and Duct a inceput sa deserveasca porturile gemene in 1984. Prevenirea incendiilor la cosuri de fum si siguranta la incendiu continua sa fie principalul obiectiv.

Institutul pentru Siguranta Cosurilor din America (CSIA) si Asociatia Nationala pentru Prevenirea Incendiilor (NFPA) recomanda fiecare curatare si inspectare profesionala a cosului de fum anual si reparat, daca este necesar, pentru a preveni incendiile de cos de fum. Ce ar trebui inclus intr-o curatare si inspectie profesionala?

Maturati cosul de fum pentru a indeparta toata funinginea si creozotul, materialele de cuibarit animale si alte resturi din interiorul cosului de fum, camera de fum, raftul pentru fum si focarul.  *Vezi nota speciala, mai jos

Creozotul glazurat din etapa a treia este cel mai periculos tip de creozot.   Poate arata ca si cum cineva a turnat gudron lipicios in interiorul cosului de fum sau poate fi uscat intr-o glazura tare.   Este insidios pentru ca de obicei este nedemontabil fara instrumente speciale de curatare si aplicare chimica si poate construi straturi mai groase in timp. Un proprietar de casa se poate uita la el si se poate gandi, „are doar o jumatate de inch grosime. Exista destul spatiu pentru ca fumul sa iasa.” Aceasta este o gandire potential periculoasa.

Ardeti lemnul care a fost taiat, despicat si stivuit timp de 6 luni pana la un an.   Ar trebui sa aiba spatiu de aer in jurul stivei pentru a ajuta la uscarea lemnului.

Un contor de umiditate va arata ca lemnul de foc intarit corespunzator are un continut de umiditate de aproximativ 20%.   Lemnul intarit, despicat, va avea crapaturi la capetele lemnului, cauzate de contractie si de scurgerea umezelii.   In general, padurile dense precum stejarul, ulmul, artarul si frasinul vor dura mai mult pentru a se vindeca decat padurile mai putin dense precum mesteacanul, plopul sau oricare dintre padurile vesnic verzi.

0 Shares
You May Also Like