Share Button

Un studiu suedez ofera mai multe informatii despre secretele longevitatiiIn prezent, oamenii au o viața mai lunga in tarile dezvoltate dar nu știm cu exactitate motivul acestei creșteri a speranței de viața. Ipoteza actuala este ca aceasta longevitate se datorează mai multor factori, fiind influențata de biologia noastră, de factorii de mediu si de factorii psihologici.

Printre acești diferiți factori, este interesant de identificat influenta acelora care pot fi schimbați, cum ar fi stilul de viața, mediul social si activitățile recreative. Printre aceștia, stilul de viața, fumatul, consumul de alcool, greutatea corporala constituie factori predictivi ai unei mortalitati timpurii, fara a ști totuși daca aceștia se aplica la cei mai in vârsta dintre noi.

Pentru a identifica acest lucru, cercetătorii suedezi au observat pe o perioada de 18 ani (intre 1987 si 2005), un grup de persoane cu vârsta de 75 de ani pentru a afla care factori au permis unora dintre aceștia sa trăiască mai mult timp.

Oamenii de știința s-au interesat de nivelul acestora de educație si de toți factorii modificabili in stilul lor de viața (fumatul, consumul de alcool, greutatea corporala), de apartenenta lor la diferite organizații, de activitatea mentala (lectura cartilor si ziarelor, scris, studii, cuvinte încrucișate, puzzle-uri, pictura si desen), de activitatea fizica (înot, mersul pe jos, gimnastica), activitățile lor sociale (teatru, concert, expoziții, calatorii, jocuri de carti, grup de persoane in vârsta) si activitățile productive (grădinărit, gătit, curatenia in casa, cusut, tricotat, activități remunerate, meșteșugit…).

Viața sociala a fiecăruia a fost listata, casatorie, copii, nepoți, prieteni, grupuri, etc. Participanții din grupul având cea mai bogata viața sociala au fost cei casatoriti, ce aveau copii cu care intrau in contact cel puțin o data pe saptamana si ce aveau prieteni pe care ii vedeau cel puțin saptamanal. Existenta bolilor cronice a fost de asemenea luata in considerare.

Pe parcursul a 18 ani, 92% dintre participanți au murit. Supraviețuitorii (8%) au fost de preferință femei, educate, cu un stil de viața sănătos, o viața socială dezvoltată și ce participau la numeroase activități recreative. Cu toate acestea, 50% dintre participanți, au trăit peste 90 de ani; care au fost secretele lor?

Mai multe activitati sunt asociate unei longevitati mai mari

Activitățile recreative, activitatea fizica si faptul de a nu fi fumat vreodată sunt asociate cel mai mult cu longevitatea. Acele persoane care inoata, merg pe jos sau fac gimnastica in mod regulat vor trai cu doi ani mai mult decât cei care nu fac aceste activitati.

Daca aveți un profil de risc scăzut, adică duceți un stil de viața sănătos, practicați cel puțin o activitate recreativa si aveți o activitate sociala cel puțin moderata, veți trai cu 5,4 ani mai mult in comparație cu cel care nu duce un stil de viața sănătos, nu practica nicio activitate si are puține legături sociale. Si chiar daca suferiți de o boala cronica, stilul de viața sănătos, activitățile recreative si legăturile sociale va vor aduce 4 ani de viața in plus comparativ cu cei ce au un profil de risc crescut.

In schimb, foștii fumători inca in viața la vârsta de 75 de ani pierd un an de viața comparativ cu media de supraviețuire a populației nefumătoare, chiar daca 87% dintre aceștia au renunțat la fumat cu 15 pana la 35 de ani in urma si 17% cu pana la 14 ani in urma.

Ceea ce face viața mai frumoasa, o prelungește. Pentru a trai mai mult si a avea o stare a sanatatii buna, nu fumați, mâncați sănătos, faceți sport, păstrați-va legături sociale bune cu care sa va intalniti des, oferiți-le copiilor si nepoților plăcerea de a va vedea in mod regulat, faceți-va prieteni cu care sa ieșiți sa beți (moderat, chiar daca studiul nu precizează acest lucru) si toate acestea o sa va aducă pana la 6 ani de viața frumoasa in plus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.