Pentru mai multe detalii va invitam pe Repatriere-Romania.ro. Inventarul este bogat si destul de variat, dar diferentiat nu numai de indivizi, ci si de nucleele mortilor. Locul de amplasare al inventarului este variat: o parte din bijuterii si accesorii de imbracaminte sunt plasate pe corpuri in pozitii normale, in timp ce altele, formand aceleasi categorii de obiecte, au fost gasite in jurul scheletului, dar sub pietrele de acoperire. Este posibil ca, ulterior, unele obiecte sa fi fost mutate din pozitia initiala.
Accesoriile de imbracaminte si bijuteriile sunt reprezentate de fibule mari, margele, pandantive, cercei, inele, aplicatii, legaturi. Armele sunt alcatuite dintr-un cutit si doua capete de sageata, langa schelete, plus un cap de sulita de fier si un fragment dintr-o teaca de sabie din bronz, gasita in zona depozitelor. La toate acestea, se pot adauga uneltele si instrumentele de fier si bronz.
Potrivit fibulelor si monedelor, am putea lua in considerare depozitele date pana in a doua jumatate a secolului al II-lea, adica pana cand Dacia a fost cucerita de romani (106 A.D.). Exista o multime de inhumari ale caror stocuri nu puteau fi situate intr-o perioada scurta de timp, ci grosso modo, numai in secolul al XVI-lea. – secolul al IV-lea A.D.
Mai mult, este posibil ca multe dintre depozitele de copii sa aiba loc intr-o perioada foarte scurta de timp, iar cauza ar putea fi un eveniment exceptional (razboaiele dintre daci si romani). Este evident ca depozitele apartin Daciei preromane, prin ritualurile practicate, precum si prin toate tipurile de obiecte dezvaluite pana in prezent in zona.
Am ajuns la concluzia ca inhumatiile gasite pana in prezent – 24 de depozite cu cel putin 36 de indivizi, au o serie de caracteristici unice si neobisnuite printre care si descoperirile oaselor umane in lumea geto-dacilor; a) toti mortii sunt copii b) scheletelor le lipsesc parti (craniu, picioare) sau doar parti ale craniului, c) nu au sapat diguri in stanca, au folosit doar cavitatile existente si copiii au fost acoperiti pietre, d) un paradox aparent intre bogatia inventarului corpului (fibule, bijuterii) si absenta vaselor de ceramica, e) armele puse langa niste copii.
Exista trei morminte de incineratie; primul este M 7 apartinand unui tanar, in varsta de 21-22 ani, probabil un razboinic; inventarul sau este bogat si variat si nu este ars: un cap de sulita, un pumnal curbat, doua legaturi, un mic sirag margele, doua obiecte decorate din os, doua cupe in fragmente; in apropierea mormantului, s-a gasit si un denar al imparatului Traian (100 A.D.)
Celelalte doua morminte de incineratie apartin unui tanar de cel putin 14 ani (M16 A) si unei persoane a carei varsta este nedeterminabila, dar nu este un copil (M13A).
Astfel, pe laturile sudice si sud-vest, au fost descoperite, trei grupuri izolate de obiecte, care nu puteau fi atribuite unui individ, dar care sunt, evident, in legatura cu oamenii inhumati acolo. Urmeaza sa ii prezentam pe cei mai bogati, care au bijuterii si accesorii de imbracaminte.
Al patrulea grup de obiecte contine, de asemenea, doua fibule de fier de la La Tène; in consecinta, nu este contemporan cu depozitele copiilor.
Pe partile nordice si de nord-vest, s-a identificat un numar de grupuri de oase de animale, uneori cu fragmente rare de vase dacice sau cranii ale copiilor.
Din nefericire, partea nordica a platoului a fost distrusa, deci nu am putut sti daca s-au facut astfel de depozite si in aceste zone.
In unele inhumatii pentru copii, s-au gasit oase de animale, de obicei nu au fost incinerate. Cele mai frecvente sunt bovinele, porcii si oile, dar exista si cai si caini; mai mult de 70% din fragmentele osoase provin din partile uscate sau mai putin carnoase.