Ovazul este considerat la scara larga ca fiind una dintre cele mai sanatoase cereale pe care le puteti manca, dat fiind faptul ca vine la pachet cu multe vitamine, minerale si fibre importante.
Cerealele de ovaz (Avena sativa) sunt recoltate si prelucrate pentru a indeparta coca exterioara necomestibila. Ceea ce a mai ramas este ovazul, care este prelucrat in continuare pentru a face faina de ovaz si terci de ovaz sau tarata de ovaz.
Taratele de ovaz sunt legate de multe beneficii pentru sanatate, cum ar fi controlul imbunatatit al zaharului din sange, functia intestinala sanatoasa si scaderea tensiunii arteriale si a colesterolului, dar mai multe detalii despre beneficiile sale veti afla in continuare.
- Continut bogat de substante nutritive
Taratele de ovaz au o compozitie nutritiva bine echilibrata. Desi are cantitati similare de carbohidrati si grasimi ca faina de ovaz obisnuita, tarata de ovaz are mai multe proteine si fibre, si mai putine calorii. Este deosebit de bogata in beta-glucan, un tip puternic de fibre solubile.
O cana (219 grame) de tarate de ovaz fiert contine:
- Calorii: 88.
- Proteine: 7 grame.
- Carburi: 25 grame.
- Grasime: 2 grame.
- Fibra: 6 grame.
- Tiamina: 29% din aportul zilnic de referinta (RDI).
- Magneziu: 21% din RDI.
- Fosfor: 21% din RDI.
- Fier: 11% din RDI.
- Zincul: 11% din RDI.
- Riboflavina: 6% din RDI.
Potasiu: 4% din RDI.
In plus, taratele de ovaz furnizeaza cantitati mici de folat, vitamina B6, niacina si calciu. Continutul ridicat de nutrienti si continutul scazut de calorii o fac foarte densa in nutrienti.
Taratele de ovaz sunt in mod natural fara gluten, dar pot fi contaminate cu gluten in timpul cresterii sau procesarii. Daca evitati glutenul, cautati tarate de ovaz etichetate special fara gluten.
- Continut ridicat de antioxidanti
Tarata de ovaz este o mare sursa de polifenoli, care sunt molecule pe baza de plante care actioneaza ca antioxidanti. Antioxidantii va protejeaza corpul de moleculele potential daunatoare cunoscute sub numele de radicali liberi. In cantitati mari, radicalii liberi pot provoca leziuni ale celulelor care sunt legate de boli cronice.
Taratele de ovaz au un continut ridicat de antioxidanti in comparatie cu alte parti ale boabelor de ovaz si este o sursa deosebit de buna de acid fitic, acid ferulic si avenantramide puternice. Avenantramidele sunt o familie de antioxidanti unici pentru ovaz. Au fost asociate cu inflamatii reduse, proprietati anticanceroase si niveluri mai scazute ale tensiunii arteriale.
- Poate reduce factorii de risc ai bolilor cardiace
Bolile de inima sunt responsabile de aproximativ unul din trei decese la nivel mondial. Dieta joaca un rol cheie in sanatatea inimii. Anumite alimente va pot influenta greutatea corporala, tensiunea arteriala, colesterolul, glicemia si alti factori de risc pentru boli de inima.
Taratele de ovaz pot ajuta la reducerea anumitor factori de risc, cum ar fi colesterolul ridicat si tensiunea arteriala. Pentru inceput, sunt o sursa excelenta de beta-glucan, un tip de fibra solubila care se dizolva in apa pentru a forma o substanta vascoasa, de tip gel, in tractul digestiv.
Beta-glucanii pot reduce cantitatea de colesterol din sange, deoarece ajuta la eliminarea bilei bogate in colesterol – o substanta care ajuta la digestia grasimilor.
Taratele de ovaz contin si avenantramide, un grup de antioxidanti unici pentru ovaz. Un studiu a descoperit ca avenantramidele lucreaza impreuna cu vitamina C pentru a preveni oxidarea LDL. Colesterolul LDL oxidat (rau) este daunator, deoarece este legat de un risc mai mare de boli de inima.
Acestea sunt doar 3 motive pentru care puteti include taratele de ovaz in dieta, insa puteti sa va bucurati si de alte produse din ovaz, care vin cu multe beneficii la pachet.