Pentru testarea generala a izolatiei electrice se foloseste un tester al rezistentei de izolatie, numit Megohmetru. Acesta este usor, simplu si va poate ajuta in cateva minute sa determinati daca exista unele erori de conectare sau ce instalatii sunt deteriorate.
Un megohmetru nu va ajuta doar la verificarea integritatii izolatiei pentru o instalatie noua, dar va ajuta si la intretinerea acesteia, permitandu-va sa depistati numeroasele probleme cu cablurile, inainte ca acestea sa deterioreze echipamentele.
Megohmetrele de ultima generatie, ca si echipamente masurare, au la baza mai multe microprocesoare si sunt alimentate de o baterie. Aceste megohmetre de ultima generatie fiind digitale sunt mai precise decat testerele vechi analogice.
Pentru instalatiile noi, un megohmetru este de mare ajutor in efectuarea testelor de proba. Acesta verifica erorile de cablare si izolatiile deteriorate in timpul instalarii. Fara acest test, riscati un defect ascuns si o posibila catastrofa.
In comparatie cu testarea unei instalatii noi, intretinerea necesita o serie de masuratori care sunt inregistrate si comparate la intervale regulate. Cea mai mare provocare este atunci cand realizati teste in diferite momente.
Pentru ca aceste comparatii sa poata fi valabile, este deosebit de important ca si conditiile de testare sa fie similare noii testari, cum ar fi de exemplu Fluke 1550 C, care dispune de un timer integrat care va ajuta sa efectuati teste de intretinere si diagnostic, care sunt independente de efectele temperaturii si mai ales a umiditatii.
Astfel de megohmetre sunt utile mai ales pentru echipamentele de mare capacitate, cum ar fi motoarele sau generatoarele de foarte mari dimensiuni.
In testarea rezistentei in functie de timp, tensiunea de test va ramane permanent constanta, iar valorile rezistentei cresc in timp, daca izolatia este buna. Testele indicelui de polarizare si absorbtie dielectrica sunt teste standard de rezistenta in functie de timp.
Acest test de absorbtie compara valorile a doua lecturi de rezistenta. Cu cat este mai mare rata cu atat este mai buna izolatia. De regula, un raport mare va indica o izolatie foarte buna.
Testul acestui indice de polarizare este efectuat pe un echipament nou pentru a se stabili valoarea de baza si apoi pentru a putea prezice cand echipamentul va incepe sa esueze. Daca indicele va scade in timp, inseamna ca izolarea incepe sa se deterioreze. Trebuie retinut ca acest indice de polarizare este un raport, nu o valoare absoluta.
In timp ce la testele analogice se aplica o singura tensiune in timp, testul nou aplica o tensiune crescuta in timp. Dispozitivul de masurare Fluke 1550 poate creste tensiunea pe fiecare dintre gamele sale. In aceasta situatie, nu trebuie sa fim interesati de cresterea rezistentei, o buna izolatie are aceeasi rezistenta.
Fiecare dintre teste are punctele sale forte. In cazul testului indicelui de polarizare acesta este foarte bun la depistarea problemelor de umiditate si de contaminare.
Celalalt, testul de rampa, este deosebit de important in depistarea unor probleme fizice, cum ar fi de exemplu izolatiile invechite sau cele fragile, etc. aceste imperfectiuni pot duce la formarea unui arc electric, care nu poate fi depistat decat la tensiuni foarte mari.