Ce tipuri de sticla se folosesc la geamurile de protectie?

0 Shares
0
0
0

Ce tipuri de sticla se folosesc la geamurile de protectie?
Este bine stiut ca telefoanele mobile sunt foarte uzate de catre utilizatorii lor. De regula sunt zgariate de chei, frecate de masa, cad pe asfalt, utilizatorii reusind sa le strice fara voia lor.

Telefoanele mai vechi de acum 10-15 ani aveau ecranul dintr-un plastic policarbonat sau ceva asemanator. Dupa cateva luni in care acestea erau tinute in buzunar, ecranul lor devenea mat si era necesara schimbarea lui in cele mai multe cazuri cu tot cu carcasa.

Telefoanele inteligente de ultima generatie nu mai au fetele din plastic, avand in schimb un material sticla care, desi se zgarie mult mai greu, se poate sparge foarte usor.

Pentru a se obtine o protectie mult mai buna s-au dezvoltat o serie de tehnologii care sa ofere protejarea prin geam de protectie. Aparitia sticlei Gorilla Glass a dus la acoperirea si la protectia suplimentara a ecranului. Sticla obisnuita, se zgarie foarte usor, se sparge la fel de usor si in general nu te poti baza pe ea.

Cauza principala consta in structura sticlei care este plina de imperfectiuni si microfisuri. Daca se reuseste ca aceste imperfectiuni sa fie indepartate, atunci sticla va deveni un material de zece ori mai rezistent. Acest lucru este realizat prin tehnologia Corning, cea care produce Gorilla Glass. Aceasta tehnologie incepe cu o sticla de aluminosilicat.

Aceasta sticla este scufundata in saruri de potasiu. Ionii de sodiu sunt inlocuiti din stratul de suprafata al sticlei de ionii de potasiu. Deoarece potasiul este mult mai mare, creeaza tensiune intinzand practic suprafata si micsorand astfel microfisurile. Datorita acestui lucru sticla devine mult mai dura si mai greu de zgariat.

Desi Gorilla Glass este cel mai cunoscut brand, acest tip de sticla este produs astazi de mai multi furnizori, Dragontrail, Schott AG, Asahi Glass Co.

Compania Corning a anuntat un nou tip de sticla Phyre cu o duritate apropiata de safir. Duritatea acesteia va fi de 8H si va inlocui Gorilla Glass din noile smartphone-uri.

Safirul este un oxid de aluminiu, in present este relativ usor de sintetizat facandu-l atractiv pentru segmentul premium a dispozitivelor care au geam. Safirul este fata de sticla produsa de Corning de zece ori mai scump, practic fiind imun la zgarieturi.

Problema lui delicata este practic o flexibilitate extrem de redusa, daca acesta este indoit, se sparge. Daca veti scapa telefonul pe o suprafata dura, asfalt, ciment, gresie, etc. acesta se va deforma foarte mult, in timp ce ecranul de safir nu.

Gorilla Glass contine circa 20% oxid de aluminiu-safir.

Safirul a fost destul de criticat spunandu-se ca este prea casant. Aceasta observatie este adevarata, dar un sandwich intre sticla si safir este mult mai usor de realizat oferind automat o flexibilitate sporita. Altii care critica safirul spun ca acesta este mai opac decat sticla Corning cu pana la 10%, ceea ce duce inevitabil la un consum sporit de current.

Safirul este preferat de Apple pentru viitoarele iPhone, dar compania care produce foi de safir nu reuseste inca sa faca fata cererii de pe piata.

0 Shares
You May Also Like