Ce sunt panourile policristaline?
Share Button

Panourile fotovoltaice sunt acele sisteme care transforma eneriga solara in energie electrica, si pot sa fie de patru trei tipuri, respectiv panouri fotovoltaice monocristaline, si panouri policristaline , si panouri fotovoltaice amorfe, care se pot folosi pentru acele sisteme fotovoltaice prevazute cu baterii.

Referitor la compozitia unui panou fotovoltaic, trebuie precizat faptul ca acesta este compus din mai multe celule fotovoltaice, care sunt conectate electric, si laminate intre folii de acetat si vinil.

Aceste panouri au o transparenta inalta, si sunt acoperite cu sticla, care are un continut redus de fier, pentru a rezista la interperii.

Mai este iarasi important de precizat faptul ca panoul fotovoltaic mai poarta si denumirea de modul fotovoltaic, sau panou solar fotovoltaic.

Panourile fotovoltaice monocristaline ar fi cea mai buna alegere in cazul in care spatial disponibil pentru montaj este unul limitat. Capacitatea instalata a acestora este cu aproximativ 3-4% mai mare decat in cazul utilizarii panourilor policristaline, si cu aproximativ 10% mai mare decat in cazul folosirii panourilor amorfe.

Panourile fotovoltaice amorfe sunt de cea mai noua generatie si nu sunt atat de des folosite in prezent precum panourile fotovoltaice cu celule din siliciu cristalin.

Procesul de productie al celulelor necesita depunerea unui numar succesiv de straturi de material semiconductor, care trebuie sa aiba grosimea de ordinal nanometrilor, pentru ca astfel se va reduce cantitatea de material necesar fabricarii, si implicit se vor reduce si costurile cu aproximativ 30%.

Trebuie insa precizat si faptul ca in prezent, randamentul pe care il ofera panourile fotovoltaice amorfe este unul mai scazut decat cel pe care il ofera panourile fotovoltaice cu celule din siliciu cristalin.

Panourile fotovoltaice policristaline sunt fara doar si poate cele mai utilizate, iar acest lucru se datoreaza in mod deosebit pretului mult mai atractiv al acestora, fata de preturile celorlalte tipuri de panouri fotovoltaice.

Facand o comparative strict intre panourile fotovoltaice policristaline, si intre panourile fotovoltaice monocristaline, trebuie precizat faptul ca acestea din urma au un randament mai mare decat primele amintite.

Cei care isi doresc panouri fotovoltaice policristaline, trebuie sa stie faptul ca acestea se pot gasi intr-o mare diversitate de puteri de iesire.

Celulele din siliciu policristalin, din compozitia panourilor, sunt compuse din atomi de siliciu care nu sunt orientate la fel, si alcatuiesc mai un numar mare de cristale, comparative cu celulele din siliciul momocristalin, acolo unde siliciul are rolul de a cristaliza in mod uniform.

Ca si o consecinta a acestui fapt, celulele din siliciu policristalin au suprafata, dar si culoarea neuniforme.

Un amanunt important care trebuie amintit este acela ca odata cu trecerea timpului, tehnologia de fabricare a acestor panouri policristaline, a fost imbunatatita fara oprire, iar astazi, aceste panouri sunt la fel de eficiente precum panourile fotovoltaice monocristaline.

In cazul panourilor care au o putere de iesire care depaseste 80%, perioada de garantie este de cel putin 25 de ani.

Ei bine, in cazul in care nu ai limitary de spatiu, atunci cu siguranta panourile fotovoltaice policristaline reprezinta cea mai buna solutie pentru fiecare tip de aplicatii in parte, si ce este cel mai important, nu sunt nici atat de costisitoare precum cele monocristaline.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.