Ce sunt drepturile omului?

Ce sunt drepturile omului?

0 Shares
0
0
0

Drepturile omului apartin in mod egal fiecaruia dintre noi

Drepturile omului sunt norme care recunosc si protejeaza demnitatea tuturor fiintelor umane. Aceste drepturi guverneaza modul in care indivizii traiesc in societate si se raporteaza unii la altii, precum si relatiile lor cu statul si obligatiile statului fata de acestia.

Legile privind drepturile omului impun guvernelor sa faca anumite lucruri si sa le impiedice sa faca altele. Oamenii au, de asemenea, responsabilitati; Asa cum isi afirma drepturile, trebuie sa respecte drepturile altora. Niciun guvern, grup sau persoana nu are dreptul de a efectua niciun act care incalca drepturile altora. Afla aici mai multe despre Consultanta.

Universalitate si inalienabilitate

Drepturile omului sunt universale si inalienabile. In toate partile lumii, toti oamenii au dreptul la ei. Nimeni nu poate renunta de buna voie la drepturile sale. Si nimeni nu le poate lua de la altcineva.

Indivizibilitatea

Drepturile omului sunt indivizibile. Fie ca sunt civile, politice, economice, sociale sau culturale, ele sunt inerente demnitatii tuturor oamenilor. Prin urmare, toate au acelasi statut ca si drepturile. Nu exista drepturi “mici”. Nu exista ierarhii in domeniul drepturilor omului.

Interdependenta si interrelatie

Indeplinirea unui drept depinde adesea, in tot sau in parte, de indeplinirea altor drepturi. De exemplu, realizarea dreptului la sanatate poate depinde de realizarea dreptului la educatie sau informare.

Egalitate si nediscriminare

Toti oamenii sunt egali ca fiinte umane si in virtutea demnitatii lor intrinseci. Orice persoana are dreptul de a se bucura de drepturile sale ale omului, fara niciun fel de discriminare pe criterii de rasa, culoare, sex, origine etnica, varsta, limba, religie, opinii politice sau de alta natura, origine nationala sau sociala, handicap, proprietate, circumstante de nastere sau alte conditii explicate de organismele tratatelor privind drepturile omului.

Participare si incluziune

Toate persoanele si popoarele au dreptul de a contribui, de a se bucura si de a participa activ si liber la dezvoltarea civila, politica, economica, sociala si culturala, prin care drepturile omului si libertatile fundamentale pot fi realizate.

Responsabilitatea si statul de drept

Statele si alti purtatori de obligatii trebuie sa respecte normele si principiile juridice consacrate in instrumentele privind drepturile omului. In cazul in care nu reusesc sa faca acest lucru, titularii de drepturi care au fost prejudiciati au dreptul de a introduce o actiune in fata unei instante competente sau a unei alte instante judiciare, solicitand reparatii adecvate si in conformitate cu normele si procedurile prevazute de lege.

Drepturile omului reprezinta o tema transversala in toate politicile si programele ONU in domeniile-cheie ale dezvoltarii, asistentei umanitare, pacii si securitatii, precum si aspectelor economice si sociale.

Ca urmare, practic fiecare organism onu si agentie specializata este implicata intr-un fel in protectia drepturilor omului. Printre exemple se numara dreptul la dezvoltare, care sta la baza obiectivelor de dezvoltare durabila; dreptul la hrana, aparat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura; drepturile lucratorilor, aparate si protejate de Organizatia Internationala a Muncii; egalitatea de gen, proclamata de UN Women; drepturile copilului, ale popoarelor indigene si ale persoanelor cu handicap.

Valori cheie

Doua dintre valorile fundamentale care stau la baza ideii de drepturi ale omului sunt demnitatea umana si egalitatea. Acestea pot fi intelese ca definind normele de baza care sunt necesare pentru viata si demnitatea umana; Iar universalitatea ei deriva din faptul ca, in acest sens, cel putin, toate fiintele umane sunt egale si, prin urmare, nu ar trebui si nici nu le putem discrimina.

Aceste doua credinte sau valori sunt intr-adevar tot ceea ce este necesar pentru a intelege ideea drepturilor omului si pot fi controversate. De aceea, drepturile omului sunt sustinute de toate culturile lumii civilizate, de toate guvernele si de toate religiile majore. Este aproape universal recunoscut faptul ca puterea de stat nu poate fi nelimitata sau arbitrara, dimpotriva, cel putin in masura in care toti indivizii din jurisdictia sa pot trai cu anumite cerinte minime ale demnitatii umane.

Multe alte valori pot fi derivate din aceste doua aspecte fundamentale si pot contribui la definirea mai precisa a modului in care, in practica, indivizii si societatile ar trebui sa coexiste.

De exemplu:

Libertatea:
Pentru ca vointa umana este o parte importanta a demnitatii umane. A fi fortat sa facem ceva impotriva vointei noastre degradeaza spiritul uman.
Respectul fata de ceilalti: Lipsa de respect fata de cineva ii dispretuieste individualitatea si demnitatea esentiala.
Nediscriminarea: deoarece egalitatea in demnitatea umana inseamna ca nu ar trebui sa judecam drepturile si oportunitatile oamenilor pe baza caracteristicilor lor.
Toleranta: Deoarece intoleranta indica o lipsa de respect pentru diferenta si egalitate nu inseamna uniformitate.
Dreptate: pentru ca oamenii egali in umanitatea lor merita un tratament corect.
Responsabilitate: pentru ca respectarea drepturilor celorlalti implica responsabilitatea pentru propriile actiuni si straduinta de a realiza drepturile fiecaruia.

Acceptarea drepturilor omului inseamna sa accepta, ca toata lumea are dreptul sa faca aceste afirmatii: avem aceste drepturi, indiferent de ceea ce spunme sau facem, pentru ca suntem fiinte umana.

0 Shares
You May Also Like