Ce este un urolog si ce face?

Ce este un urolog si ce face?

0 Shares
0
0
0

Urologul este specializat in afectiuni ale tractului genital masculin si ale tractului urinar. Sarcinile tipice ale unui medic urolog Mures 2021 sunt diagnosticul si tratamentul infectiilor tractului urinar, inflamatia pelvisului renal, disfunctia erectila sau examinarile medicale preventive pentru cancerul de prostata.

Ce este un urolog?

Medicii care lucreaza in urologie, sunt specializati in boli, tulburari functionale, malformatii si leziuni ale tractului genital masculin si ale tractului urinar. Zona organelor urinare include in special afectiuni ale rinichilor, vezicii urinare, ureterului si uretrei.

In zona organelor sexuale, urologul este responsabil numai pentru sexul masculin, adica pentru testicule, epididim, conducte spermatice, vezicule seminale, precum si penis si prostata.

In cadrul acestor doua domenii centrale de responsabilitate, un urolog Mures se poate specializa in anumite grupuri de pacienti sau boli. Exemple ale acestor specializari sunt oncologia (bolile cancerului urologic), andrologia (bolile hormonale si impotenta la barbati) sau urologia la femei (concentrarea asupra bolilor tractului urinar inferior si ale vezicii urinare).

Controlul – o sarcina importanta a urologului

O sarcina importanta a specialistului in urologie in medicina este controlul preventiv – in special detectarea timpurie a modificarilor tesuturilor si a tumorilor, de exemplu in prostata sau vezica. Pe langa ingrijirea preventiva, urologul este responsabil si pentru diagnostic, tratament si ingrijirea ulterioara corespunzatoare, inclusiv reabilitarea pacientului. In activitatea urologului, exista ocazional suprapuneri cu alte discipline medicale, cum ar fi ginecologia sau endocrinologia.

Cine merge la urolog?

Multi cred ca urologul este pentru barbati ceea ce este medicul ginecolog pentru femei in medicina. Intr-o anumita masura, acest lucru este si corect. Urologul este specializat in organele de reproducere masculine. Bolile testiculelor si ale epididimului, ale canalelor deferente, ale veziculelor seminale, ale penisului si ale prostatei intra in aceasta zona de responsabilitate.

Urologul este de asemenea punctul de contact pentru probleme cu actul sexual si fertilitatea, cum ar fi disfunctia erectila, probleme de orgasm sau impotenta. Unul dintre cele mai importante examene urologice pentru barbati este controlul prostatei, care este utilizat pentru depistarea precoce a cancerului, si prin urmare trebuie efectuat in mod regulat de la o anumita varsta.

Desi urologul este specializat in organele genitale masculine, el nu este un „doctor de sex masculin” pur. Urologul este de asemenea, responsabil pentru bolile tractului urinar si ale rinichilor, motiv pentru care nu doar barbatii, ci si femeile si copiii il viziteaza.

Principala cauza pentru care femeile sunt consultate de catre un medic urolog este cistita. Este deosebit de probabil ca femeile sa sufere de astfel de infectii ale tractului urinar. Exista motive anatomice pentru aceasta: uretra unei femei are o lungime de doar cativa centimetri, astfel incat bacteriile pot patrunde in vezica mai usor decat in cazul barbatilor.

O alta problema ginecologica urologica este incontinenta: riscul de a dezvolta incontinenta de stres este mare, astfel ca una din trei femei se confrunta cu aceasta problema. Alte posibile boli urologice la femei sunt afundarile uterine, pietrele urinare si tumorile la rinichi sau vezica urinara.

Pe langa barbati si femei, copii ar trebui sa fie examinati si tratati de urologi pentru anumite boli. Exista urologi pediatrici specializati in acest sens. Cele mai frecvente boli urologice din copilarie includ ingustarea sau lipirea preputului, testiculele nedescinse si infectiile tractului urinar. Umezirea frecventa a patului pe timp de noapte este de asemenea tratata de urolog. Un alt domeniu de responsabilitate al urologului este vaccinarea HPV a baietilor.

In mare parte, acestea sunt detalii de baza pe care cu siguranta toata lumea trebuie sa le cunoasca in ceea ce priveste urologul, ce este acesta si nu numai. Este bine ca si femeile si barbatii sa se informeze cu privire la activitatea unui urolog, inainte de a-i trece pragul daca va fi nevoie.

0 Shares
You May Also Like