Sindromul ovarului polichistic (PCOS) este o afectiune care afecteaza nivelul hormonilor unei femei. Femeile cu PCOS produc cantitati mai mari decat cele normale de hormoni masculini. Acest dezechilibru hormonal ii determina sa sara perioadele menstruale si sa aiba dificultati in a ramane insarcinate. Pentru a gasi o solutie a acestei probleme se recomanda ca persoanele care au amenoree sau alte simptome sa apeleze la ginecologie Mures.
PCOS determina, de asemenea, cresterea parului pe fata si corp si pierderea parului de pe cap. Aceasta afectiune poate contribui la probleme de sanatate pe termen lung, precum diabetul si bolile de inima .
Pilulele anticonceptionale si medicamentele pentru diabet pot ajuta la remedierea dezechilibrului hormonal si la imbunatatirea simptomelor.
Ce este sindromul ovarului polichistic
PCOS este o problema cu hormonii care afecteaza femeile in perioada fertila (intre 15 si 44 de ani). Intre 2,2 si 26,7% dintre femeile din aceasta grupa de varsta au PCOS.
Multe femei au PCOS, dar nu stiu acest lucru. Intr-un studiu, pana la 70 la suta dintre femeile cu PCOS nu au fost diagnosticate.
PCOS afecteaza ovarele unei femei, organele reproducatoare care produc estrogen si progesteron – hormoni care regleaza ciclul menstrual. Ovarele produc, de asemenea, o cantitate mica de hormoni masculini numiti androgeni.
Ovarele elibereaza ovule pentru a fi fertilizate de sperma unui barbat. Eliberarea unui ovul in fiecare luna se numeste ovulatie. Hormonul stimulant al foliculelor (FSH) si hormonul luteinizant (LH) controleaza ovulatia. FSH stimuleaza ovarul sa produca un folicul – un sac care contine un ovul – si apoi LH determina ovarul sa elibereze un ovul matur.
PCOS este un „sindrom” sau un grup de simptome care afecteaza ovarele si ovulatia. Cele trei caracteristici principale ale acestuia sunt:
- chisturi in ovare
- niveluri ridicate de hormoni masculini
- menstruatie neregulata sau amenoree
In PCOS, multe saci mici, plini de fluid, cresc in interiorul ovarelor. Cuvantul „polichistic” inseamna „multe chisturi”. Acesti saci sunt de fapt foliculi, fiecare continand un ovul imatur. Ovulele nu se maturizeaza niciodata suficient pentru a declansa ovulatia.
Lipsa ovulatiei modifica nivelurile de estrogen, progesteron, FSH si LH. Nivelurile de estrogen si progesteron sunt mai mici decat de obicei, in timp ce nivelurile de androgeni sunt mai mari decat de obicei.
Hormonii masculini in plus perturba ciclul menstrual, astfel incat femeile cu PCOS pot avea menstruatia neregulata.
Sindromul ovarelor polichistice (PCOS) afecteaza pana la aproape 27 la suta dintre femei in perioada fertila. Acesta implica chisturi in ovare, niveluri ridicate de hormoni masculini si menstruatii neregulate.
Medicii nu stiu exact care sunt cauzele PCOS. Ei cred ca nivelurile ridicate de hormoni masculini impiedica ovarele sa produca hormoni si sa faca ovule in mod normal. Genele, rezistenta la insulina si inflamatia au fost asociate cu productia excesiva de androgeni.
Pana la 70 la suta dintre femeile cu PCOS au rezistenta la insulina, ceea ce inseamna ca celulele lor nu pot folosi insulina in mod corespunzator. Insulina este un hormon pe care pancreasul il produce pentru a ajuta organismul sa foloseasca zaharul din alimente pentru energie. Cand celulele nu pot folosi insulina in mod corespunzator, cererea organismului de insulina creste. Pancreasul face mai multa insulina pentru a compensa. Insulina suplimentara determina ovarele sa produca mai multi hormoni masculini.