Ce este o elastografie mamara?

0 Shares
0
0
0

Elastrografia sau sonoleastografia mamara, este o metoda complementara a ecografiei, care se efectueaza cu scopul de a masura elasticitatea unei leziuni in comparatie cu tesutul adiacent sanatos. O elastografie in Cluj 2020 astfel la diferentierea leziunilor benigne de cele maligne.

O elastografia mamara se bazeaza pe raspunsul diferit al nodulilor mamari, atunci cand este aplicata o compresie; astfel ca formatiunile tumorale maligne, care mai sunt cunoscute si ca si cancere mamare, sunt dure si rigide de obicei, iar deplasarea lor va fi minima.

In ceea ce priveste nodulii mamari benigni, acestia de obicei sunt mai moi, sunt elastici si se deplaseaza mai mult.

Ce rol are elastografia?

Aceasta procedura este necesara pentru diagnosticul diferential intre un nodul mamar benign si un nodul mamar malign. Datorita acestei metode complementare a ecografiei, pacienta poate evita o biopsie inutila, sau chiar si o operatie inutila.

In ceea ce priveste aceasta procedura, este important sa stiti ca nu se poate efectua fara a fi efectuata si ecografia standard. De fapt, sonoelastografia este o tehnica ecografica speciala, care se bazeaza pe raspunsul diferit al modulilor mamari in momentul aplicarii unei compresii.

De obicei, cancerele mamare (formatiunile tumorale maligne) sunt mai dure si mai rigide, iar deplasarea lor va fi minima. De cealalta parte, nodulii mamari benigni, sunt mai moi, se deplaseaza mai mult si sunt elastici.

Aceasta procedura (sonoelastografia), ofera o multime de avantaje foarte importante, iar primul dintre acestea este faptul ca procedura este neinvazita. Nu trebuie sa uitam nici faptul ca procedura nu emite radiatii si nu este dureroasa.

Sonoelastografia este o procedura care poate fi efectuata oricand, indiferent daca va aflati sau nu in perioada ciclului menstrual. Este foarte important sa aflati despre aceasta metoda complementara a ecografiei ca, nu ia locul mamografiei sau al ecografiei. Sonoelastografia este efectuata doar in completarea acestor doua proceduri.

De-asemenea, un alt mare beneficiu al acestei proceduri complementare a mamografiei si a ecografiei, este acela ca nu trebuie asteptat dupa rezultat. Acesta va fi eliberat pe loc.

Cum functioneaza procedura (sonoleastografia mamara)?

Sonoelastografia (elastografia), in functie de ecograful utilizat, este redata imagistic in diferite tonuri de gri, sau chiar si in imagini color.

Cum sa te pregatesti pentru elastografie?

In primul rand, este foarte important ca atunci cand treceti pragul clinicii medicale pentru a urma o astfel de procedura, sa aveti asupra dvs. ivestigatiile efectuate anterior, iar aici amintim ecografii mamare, RMN al sanilor, mamografii.

Nu trebuie sa va faceti griji daca nu puteti ajunge la clinica pentru o asemenea procedura decat in perioada delicata a lunii, pentru ca in comparatie cu alte proceduri, sonoelastografia se poate efectua in orice perioada a ciclului menstrual.

Este foarte important sa stiti ca atunci cand urmeaza sa aveti parte de o asemenea procedura, nu trebuie sa folositi deodorant pudra sau crema in axila in ziua efectuarii elastografiei.

Nu in ultimul rand, este necesar sa stiti ca ar fi indicat sa purtati o tinuta compusa din pantaloni si bluza atunci cand optati pentru aceasta procedura.

0 Shares
You May Also Like