Ce este o ecografie abdominala?

Ce este o ecografie abdominala?

0 Shares
0
0
0

Cand vorbim despre ultrasunete gasim un test de diagnostic care ne ofera posibilitatea de a obtine imagini bi si tridimensionale ale organelor pacientului prin utilizarea ultrasunetelor. In cazul eco abdominal, organele pe care le putem vedea sunt cele care se afla in zona din apropierea abdominalilor.

Putem gasi ecografia comuna si ecografia Doppler. Singura sa diferenta este ca in cea comuna nu puteti vedea fluxul sanguin si in Doppler da, care, in unele cazuri, in functie de afectiune este necesar.

Anatomia abdomenului

Care sunt motivele pentru efectuarea unei ecografii a abdomenului?

Ecografia abdominala permite observarea organelor abdominale (ficat, vezica biliara, pancreas, splina, rinichi si vezica urinara), ovarelor si uterului in cazul femeilor si prostatei in cazul barbatilor. Cele mai frecvente motive pentru care se efectueaza acest test sunt urmatoarele:

  • Cand pacientul prezinta durerea abdominala ca simptom principal, ultrasunetele sunt o metoda buna pentru a exclude patologiile canalului biliar.
  • Este un test fundamental pentru identificarea bolilor grave, cum ar fi cancerul renal, cancerul pancreatic si cancerul hepatic, precum si patologiile multiple in aceste zone.
  • Starea aortei abdominale poate fi studiata.
  • O alta utilizare comuna a ecografiei abdominale este ca un test de sustinere pentru a efectua o biopsie hepatica sau renala sau pentru a drena abcesele situate intr-un organ al abdomenului.

“Ecografiile de rutina efectuate pe tot parcursul sarcinii pentru a urmari fatul sunt cele abdominale”.

O ecografie Doppler de abdomen total: inferior si superior  poate fi recomandata in mai multe situatii.

Ce poate fi detectat la o ecografie abdominala?

Ecografia abdominala este legata de patologiile rinichilor, splinei, ficatului si stomacului, astfel incat pentru diagnosticarea problemelor sistemului digestiv este testul cel mai potrivit.

Dupa cum am mentionat in sectiunea privind motivele pentru efectuarea acestui test, ecografia abdominala este un studiu esential pentru a identifica diferite patologii ale zonei abdomenului. Mai jos, enumeram principalele boli care pot fi detectate cu acest test:

  • Litiaza biliara sau renala
  • infectia vezicii biliare (colecistita)
  • Cancer renal, cancer pancreatic, si cancer de ficat
  • Infectii renale
  • Pancreatita
  • Apendicita
  • Anevrisme

Cum se efectueaza un examen ecografic abdominal?

Ecografia abdominala se efectueaza cu un gel care se raspandeste pe zona si un traductor (sonda) care este trecut prin el. Combinatia dintre cele doua elemente genereaza imagini ale undelor sonore ale rinichilor, ficatului, vezicii biliare, pancreasului, splinei si aortei abdominale.

Testul se efectueaza cu pacientul intins pe masa, abdomenul descoperit, iar tehnicianul va da indicatii despre cum ar trebui plasat in orice moment si momentele in care este necesar sa se mentina respiratia.

Beneficiile si riscurile unei ecografii abdominale

Toate sunt avantaje pentru pacientul care efectueaza un studiu cu ultrasunete abdominale. Este un test de diagnostic imagistic non-invaziv, complet sigur si fara radiatii ionizante.

Cat dureaza un test ecografic abdominal?

Durata estimata a acestui studiu variaza de la 10 la 20 de minute. In cazul in care functia sa este aceea de test complementar pentru o biopsie hepatica sau renala sau abcese de scurgere situate intr-un organ al abdomenului, timpul de realizare poate fi mai lung.

Compararea ecografiei abdominale cu alte teste de diagnostic.

Spre deosebire de alte teste de diagnostic, ultrasunetele sunt o procedura foarte sigura in care nu se produce radiatii ionizante. Aceste caracteristici, pozitive pentru pacient, au facut din acest studiu cu ultrasunete preferinta multor specialisti pentru diagnosticarea bolilor.

0 Shares
You May Also Like