Ginecologia este specialitatea medicinei dedicata ingrijirii sistemului reproducator feminin. Ginecologii, prin urmare, sunt specialistii care participa la probleme legate de uter, vagin si ovare. Vezi aici ginecolog Targu Mures!
Ginecologia permite diagnosticarea si tratamentul bolilor cum ar fi cancerul, prolapsul, amenoreea, dismenoreea, menoragia si infertilitatea. Pentru a-si indeplini sarcina, ginecologii folosesc instrumente precum speculul, ceea ce face posibila dezvoltarea examinarilor in vagin si colul uterin.
Femeile ar trebui sa faca consultatii ginecologice regulate pentru a se bucura de o stare buna de sanatate si pentru a preveni tulburarile. Cu toate acestea, natura intima a acestor studii genereaza un anumit disconfort si le face sa fie amanate de mai multe ori.
Testul Papanicolau, cunoscut si sub numele de PAP, este cel mai frecvent studiu ginecologic. Ginecologul ia probe din celulele epiteliale care se afla in zona de tranzitie a colului uterin, ceea ce ii permite sa cunoasca starea hormonala, sa identifice modificarile inflamatorii si sa ghideze un posibil diagnostic al cancerului de col uterin.
Inventat de medicul grec Georgios Papanicolaou (1883–1962), este un test simplu, ieftin si eficient, care trebuie efectuat de toate femeile de la inceputul vietii lor sexuale pana la aproximativ 65 de ani.
Ginecologul si sexul in conditii de siguranta
Ginecologul devine cumva consilierul personal al femeii in aspecte care au legatura cu sexualitatea ei si ingrijirea organelor ei intime. El va fi cel care, dupa studierea cazului fiecarui pacient, va recomanda o metoda contraceptiva, asa ca atunci cand mentinem relatii este important sa mergem la un specialist in aceasta ramura, astfel incat sa ne poata sfatui in modul in care ni se potriveste cel mai bine si sa avem o experienta sigura si sanatoasa.
Este cunoscuta ca o metoda contraceptiva, numita si contraceptie, care previne sau reduce sansele de fertilizare care apar; ele sunt fundamentale atunci cand vorbim despre controlul nasterilor (numarul de copii pe care doriti sa ii aveti) si reprezinta o modalitate de a mentine sexul in siguranta.
In orice caz, este important sa subliniem ca nu exista metode mai bune decat altele, ci mai degraba mai potrivite pentru fiecare circumstanta in parte; un ginecolog ar fi cea mai potrivita persoana pentru a-l recomanda pe cel care ni se potriveste cel mai bine si pentru a monitoriza impactul pe care utilizarea uneia sau altei metode il are asupra corpului nostru. In plus, in cazul in care doriti sa utilizati un dispozitiv intern de contaceptie, acesta va fi persoana care il plaseaza si care se asigura ca totul merge in ordine.
Cand vine vorba de a ne ajuta sa alegem o metoda, ginecologul ne va pune o serie de intrebari si controale, despre sanatatea noastra in general, cu ce grad de frecventa facem sex etc.
De fiecare data cand o femeie isi incepe viata sexuala este foarte recomandat sa mearga regulat la medicul ginecolog, astfel incat sa isi asigure o experienta sanatoasa si mai ales fara riscuri de a ramane insarcinata, daca nu este ceea ce isi doreste, de unde si importanta deosebita a ginecologiei in viata fiecarei femei.
Poate contribui semnificativ la starea ei generala de sanatate si ii poate permite sa se simta mai putin singura atunci cand vine vorba de ingrijirea ei intima.