Ce este gazduirea web?

0 Shares
0
0
0

Ce este gazduirea web?
Atunci cand vorbim despre hosting web sau gazduire web ne referim in general la una din cele trei categorii: gazduire e-mail, gazduire web si DNS.

Acest articol este dedicat in pricipiu gazduiriii web care in engleza inseamna web hosting. De cele mai multe ori firmele care pun la dispozitie asemenea servicii includ in ele si gazduirea pe mail. Pentru a se putea accesa oricand si de catre oricine, un site web va trebui sa fie gazduit pe servere pentru a intelege bine termenul de gazduire web.

Toate site-urile sunt facute din mai multe fisiere care trebuie tinute undeva, mai exact pe un server care are acces la internet, inainte de a se accesa de utilizatori.

Tinand cont de limbajul care a fost utilizat pentru crearea site-ului ce urmeaza sa fie pus pe serverul respectiv, acesta va trebui sa stie sa interpreteze codurile inainte de a le trimite spre useri. In cazul in care site-ul e dinamic si se face in PHP are nevoie de servere care au aceste 2 tipuri de programe instalate si configurate corect.

Serverele de hosting pot sa fie facute si acasa utilizand un calculator personal atata timp cat avem si niste programe server dar si o legatura la internet buna si stabila. Este mai bine sa avem un hosting contra cost petru ca acesta ne ofera conditii mult mai buna unde pot sa ruleze site-urile noastre.

De asemenea vom avea un uptime mai mare si resurse mult mai bune desi serverele pe care le-am cumparat utilizeaza gazduire partajata vor avea oricum performante mai mari decat proprul calculator pentru ca sunt facute special pentru a putea face fata la aceste servicii. Benzile de internet mai largi sunt mult mai bune decat cele pe care le avem acasa.

Sunt firme care dau gazduire contra cost in baza unor conditii stabilite in urma unui contract. In general firmele acestea ofera gazduire pe servere care merg pe anumite sisteme de operare, majoritatea mergand pe Linux. De asemenea, aceste forme au si anumite limbaje care interpreteaza site-ul gata instalate unde sunt anumite tipuri de baze de date.

Pe aceste servere pot sa fie instalate cu usurinta si site-uri e-commerce ori forumuri. Acestea ne ofera un Control Panel de unde putem sa configuram tot site-ul: putem sa adaugam si sa editam subdomeniile, mailurile, bazele de date, putem sa accesam fisierele, sa configuram programele si sa punem anumite scripturi.

Web hosting shared este acel tip de gazduire web unde toate fisierele site-ului se afla pe acelasi server. Aceste site-uri care sunt gazduite pe serverul respectiv impart impreuna resursele de sistem si genul acesta de gazduire este cel mai des utilizat. Este recomandat sa gazduiti un site astfel in momentul in care nu consuma foarte multe resurse.

Reseller hosting inseamna un tip de gazduire unde proprietarul contului poate sa vanda mai departe toate resursele din sistem unor alte parti. Acesta este tipul de gazduire utilizat de companii de web design ori de dezvoltatorii web.

Gazduirea VPS este la fel ca si cea shared doar ca resursele sunt mai mari si se impart pe baza unui nume si a unui IP.

0 Shares
You May Also Like