Materialul cel mai des utilizat pentru ambalare este plasticul. Plasticul este usor de facut, dar vine cu o serie de consecinte asupra mediului, cum ar fi ratele de descompunere indelungate si deteriorarea ecosistemelor naturale.
O alternativa excelenta la ambalajele din plastic sunt recipientele metalice din staniu si aluminiu. Aceste containere elimina o multime de probleme create de ambalajele din plastic.
In momentul in care containerele metalice sunt utilizate pentru alimente si alte perisabile, ele necesita adesea o pelicula de plastic, sigilare sau acoperire pentru a proteja complet continutul de a intra in contact cu aerul.
In ultimii ani, ambalajele si filmele non-plastice biodegradabile au inceput sa apara ca o alternativa la ambalajele standard din plastic. Ambalajul biodegradabil este produs folosind biopolimeri, care sunt molecule adesea gasite in organismele vii, cum ar fi celuloza si proteinele. Aceasta inseamna ca pot fi consumate in siguranta, degradate rapid si adesea create din produse vegetale deseuri.
Forme de biopolimeri
Biopolimerii sunt folositi pentru a produce o mare varietate de ambalaje biodegradabile cum puteti gasi pe neopack.ro de exemplu, de la recipiente cu capace pana la pungi biodegradabile. In ceea ce priveste cutiile metalice, cele mai relevante forme de ambalaje biodegradabile utilizate sunt foliile, acoperirile si pungile.
Foliile biodegradabile sunt utilizate pentru inlocuirea foliilor din polietilena. Una dintre cele mai obisnuite utilizari ale acestor folii este infasurarea perisabilelor si a recipientelor de etansare.
Acest lucru le face una dintre cele mai utilizate forme de biopolimeri, aplicate impreuna cu cutiile metalice pentru produse alimentare si cosmetice. Foliile biodegradabile au de obicei aceleasi proprietati ca omologii lor din plastic, cum ar fi rezistente la apa si respirabilitatea.
Invelisurile biodegradabile sunt adesea folosite pe fructe si legume pentru a preveni contaminarea microbiana si pentru a creste termenul de valabilitate. Sunt raspandite pe fructe si legume inainte de a fi ambalate sau depozitate intr-un recipient de staniu sau aluminiu. Pungile biodegradabile sunt utilizate pentru depozitarea alimentelor si a produselor cosmetice in containerele metalice.
Aceste pungi sunt de obicei puternice, flexibile si rezistente la schimbarea temperaturii sau a umiditatii. Acest lucru le face excelente pentru depozitarea pe termen lung sau pentru produsele care sunt expediate pe distante extinse.
Tipuri de polimeri
Biopolimerii folositi in ambalajele biodegradabile sunt produsi in cateva moduri diferite. Una dintre cele mai frecvente metode de productie este extragerea lor direct din materie vegetala. Ambalajul pe baza de amidon este, probabil, cel mai frecvent tip de biopolimer produs prin aceasta metoda.
Plantele verzi, cum ar fi cartofii, porumbul, orezul etc., sunt incalzite si moleculele de amidon sunt extrase direct din ele. Biopolimerii amidonului sunt apoi prelucrati, incalziti si transformati intr-o forma finala de ambalaj.
Amidonul este vazut ca un biopolimer foarte bun, deoarece este produs in cantitati de masa din intreaga lume, 31 de miliarde de kg pe an, ceea ce il face foarte accesibil si costuri reduse. S-a dovedit ca polimerii pe baza de amidon au inlocuit cu succes polistirenul si materialele plastice din polietilena.
Un alt biopolimer obisnuit folosit adesea impreuna cu amidonul este chitina. Chitina se gaseste in mod obisnuit in pielea insectelor, a peretilor celulari a ciupercilor si a scoicilor. Foliile biodegradabile sunt obisnuite realizate cu un amestec de amidon si chitina, deoarece s-a dovedit ca au proprietati antimicrobiene bune.
Aceste folii sunt folosite in ambalaje alimentare si ca acoperire comestibila pentru legume si fructe. Acoperirile pe baza de amidon-chitina functioneaza bine impreuna cu ambalajele metalice, deoarece acopera perisabile si impiedica sa intre in contact cu aerul.
Ambalajul biodegradabil este o alternativa foarte promitatoare la plastic care ajuta la ameliorarea problemelor pe termen lung prezentate de consumul excesiv de plastic. Ambalajele biodegradabile sunt fabricate din materiale regenerabile, in comparatie cu materialele plastice din ulei.
In plus, biopolimerii sunt sintetizati intr-un proces relativ eficient din punct de vedere energetic, necesitand mult mai putina energie decat productia de polimeri din plastic. Un alt avantaj major pentru ambalajele biodegradabile este faptul ca acestea nu sunt toxice pentru mediile naturale sau pentru oameni.
Acest lucru le face mult mai usor de aruncat si nu se acumuleaza de-a lungul timpului asa cum o fac plasticele. In cele din urma, biopolimerii ne ajuta sa ne reducem dependenta de petrol si sa scadem CO2 emisiilor. Acesta este, probabil, cel mai important avantaj pentru ambalajele biodegradabile, deoarece lucreaza la reducerea schimbarilor climatice, care este o problema la nivel mondial.
Asadar, ambalajele biodegradabile sunt o alternativa excelenta la plasticul obisnuit. Sunt extrase din produse naturale si pot fi produse si eliminate in moduri sustenabile pentru mediu. Ele reprezinta o posibila indepartare de materialele plastice care pot ajuta la detasarea oamenilor de dependenta noastra de combustibili fosili.
Ambalajele biodegradabile cel mai des le intalnim in supermarketuri sub forma de pungi, in care punem fructele si legumele sau produsele vrac pe care dorim sa le cantarim pentru a le cumpara. Exista de-asemenea si vesela de unica folosinta, biodegradabila.
1 comment
Interesant, multumesc pentru informatie.
Comments are closed.