A alege o masina in zilele noastre nu este o misiune atat de simpla precum pare la prima vedere, mai ales datorita faptului ca pe piata exista sute de modele de masini, atat diesel cat si cu motoare pe benzina.
Avantajele si dezavantajele unui vehicul diesel
Motoarele diesel sunt una dintre cele mai solicitate optiuni de pe piata. Desi in viitor vom avea vehicule mai durabile, ar fi vehiculele electrice, pentru moment motorina ramane o garantie a calitatii.
O masina cu motor diesel are, in medie, o durata de viata mai lunga in comparatie cu o masina care are motorul pe benzina. Piesele se uzeaza mai putin, deoarece arderea se face numai pe calea aerului, spre deosebire de motorul pe benzina.
In plus, o masina diesel are mai putine piese si acestea sunt mai simple, dar in acelasi timp mai rezistente si robuste. Acest lucru face ca masinile diesel, de obicei, mai fiabile decat masinile pe benzina.
Un alt aspect fundamental care trebuie luat in considerare este economia, iar aici trebuie sa evaluam mai multe avantaje si dezavantaje. Masinile cu acest tip de motor sunt mai scumpe cu sumpe cuprinse intre 1.500 si 3.000 de euro diferenta fata de masinile pe benzina.
Reparatiile si intretinerea de asemenea, tind sa coste mai mult, iar daca veti avea ghinionul de a vi se defecta turbina, fie optati pentru cele mai bune servicii de reparatii turbine, fie alegeti o turbina second hand, veti scoate o multime de bani din buzunar. Daca mai aveti si ghinionul de a vi se defecta volanta, veti plati doar pe reparatii sau inlocuirea acestor piese, o buna parte din valoarea masinii.
In plus, un vehicul cu acest motor va avea nevoie de o cantitate mai mare de controale periodice, iar pretul de asigurare este de asemenea, de obicei mai mare. Pe scurt, un vehicul diesel necesita mai multe investitii decat un vehicul pe benzina.
Dar, cu toate acestea, o masina diesel poate fi condusa aproape de doua ori mai multi kilometri decat benzina cu aceeasi cantitate de combustibil, economisind in jur de 30 – 50% (consumul este influentat si de stilul soferului de a conduce).
In general, un vehicul cu motor diesel este profitabil atat timp cat depaseste 15.000 de kilometri pe an. Sub aceasta cifra, cel mai bine este sa alegeti o masina cu un motor pe benzina.
Avantajele si dezavantajele unui vehicul pe benzina
Pentru multi soferi, vehiculele alimentate cu benzina sunt intotdeauna optiunea cea mai recomandata, datorita functionarii si avantajelor economice.
Este adevarat ca motoarele pe benzina functioneaza mai bine decat diesel, deoarece arderea se face cu aer si benzina si care produce o putere energetica mai mare. Dar de asemenea, din acest motiv, durata de viata a motoarelor pe benzina in comparatie cu cele diesel, este mult mai scurta.
Prin comparatie, se poate spune de asemenea, ca un motor pe benzina este mai usor decat un motor diesel, desi tehnologia actuala contribuie deja la reducerea acestei diferente. Motoarele pe benzina au tendinta de a rula mai bine la turatii mari, si sunt de asemenea, mai putin zgomotoase.
Un alt avantaj pe care il au masinile cu motorul pe benzina este legat de costurile mai mici. O masina cu acest tip de motor este mai ieftina la achizitie decat o masina diesel, la fel ca si reparatiile si schimbarea pieselor.
Veti avea nevoie de mai putine revizii periodice, dar aveti o sansa mult mai buna de o defalcare. Acest lucru se datoreaza faptului ca un motor pe benzina este alcatuit din mai multe piese decat unul diesel. Este un sistem de operare al masinii mult mai complex.
Cheltuielile cu combustibilul sunt, de asemenea, un punct in favoarea motoarelor pe benzina, in conditiile in care benzina este mai ieftina decat motorina. Dar aici trebuie sa vorbim despre inconvenientele acestor motoare. Desi costul combustibilului este mai mic, cheltuielile rutiere sunt mult mai mari.
In cazul in care masina pe care o conduceti parcurge mai mult de 15.000 sau 20.000 de kilometri intr-un, costurile carburantului vor ajunge sa fie mai scumpe decat cele necesare pentru o masina diesel.