Bauturile sunt cu adevarat nocive

Bauturile sunt cu adevarat nocive? Un mit demontat

0 Shares
0
0
0

Pe masura ce ne bucuram de sezonul sarbatorilor, multe convingeri puternice despre evitarea mahmurelii sunt aruncate. Una este ca amestecarea diferitelor tipuri de bauturi este probabil sa va faca sa va simtiti rau in timpul sesiunii de bautura si sa contribuie la o mahmureala mai grava.

Deci exista vreo dovada pentru aceste credinte?

Cercetarile din anii 1970 au parut sa indice ca bauturile care contineau anumiti „congeneri” au crescut probabilitatea de mahmureala. Congenerii sunt compusi care sunt produsi in timpul procesului de fabricatie, bauturile precum whisky-ul continand mai multi congeneri decat bauturile precum vodca. Dar cercetarile care au testat aceasta teorie au descoperit ca congenerii au un impact redus asupra nivelurilor de intoxicatie sau mahmureala.

In cele din urma, senzatia de mahmureala si starea de rau in timp ce este in stare de ebrietate se datoreaza cantitatii de alcool consumata si perioadei de timp in care se consuma. Un organism adult sanatos este capabil sa elimine doar o bautura standard (sau 10 grame de alcool) pe ora. Cele mai fine bauturi pot fi gasite pe https://www.24drinks.ro/.

Daca consumati mai mult alcool decat este capabil sa elimine organismul, atunci probabilitatea de a va simti rau creste. Primul pas in metabolizarea alcoolului implica transformarea in acetaldehida. Aceasta substanta chimica este similara ca structura cu formaldehida si este, de asemenea, destul de toxica.

Dupa cum am scris anterior, alcoolul scade functia in cortexul prefrontal al creierului. Pe masura ce bem, alcoolul duce din ce in ce mai mult la luarea deciziilor afectate. Deci, dupa cateva bauturi, este mai probabil sa amestecati bauturi si sa consumati alcool intr-un ritm mai rapid.

Deci, daca incepeti sa beti o bautura cu continut ridicat de alcool (cum ar fi vinul sau bauturile spirtoase), atunci cand treceti la o bautura cu un continut mai scazut de alcool (cum ar fi berea), este mai probabil sa consumati mai mult din aceasta si intr-un ritm mai rapid.

Acest lucru este sustinut de cercetari care au descoperit ca, pe masura ce oamenii consumau mai mult alcool, ei subestimau din ce in ce mai mult cantitatea pe care o consumasera. Amestecarea bauturilor ar putea sa nu fie o idee buna, deoarece reduce probabilitatea de a putea tine evidenta a cate bauturi standard ati consumat. De asemenea, ar putea creste rata de alcool pe care o consumati daca treceti de la o bautura cu un continut scazut de alcool la una cu un continut mai mare de alcool.

Deci, care este concluzia?

Nivelurile ridicate de alcool si acetaldehida in organism sunt o explicatie mai logica pentru faptul ca va simtiti rau si puteti experimenta o mahmureala, decat amestecarea bauturilor. Si este probabil sa existe niveluri mai ridicate de alcool si acetaldehida in organism daca oamenii amesteca bauturi, deoarece subestimeaza cat de mult.

S-ar parea ca, din cauza autoconservarii, oamenii ar da mai degraba vina pe amestecul de bauturi pentru faptul ca se simt rau dupa o noapte in care au baut, decat sa admita ca alcoolul are un efect insidios asupra creierului, care poate duce la o exagerare si mai mare a consumului.

Cum a aparut vodka?

Vodca este un spirit de top vandut peste tot in lume. Cand a fost consumat pentru prima data, a fost doar in Europa. Lichidul limpede este rezultatul combinarii apei si etanolului. Este distilat dintr-o substanta fermentata precum porumb, cartofi, cereale etc.

Polonia si Rusia sustin ca sunt primul loc care a produs vodca. Prima productie documentata de vodca a fost la sfarsitul secolului al IX-lea in Rusia. Cu toate acestea, raportat intr-un oras rus numit Khylnovsk in 1174 a fost prima distilerie cunoscuta a fost in jur de 200 de ani mai tarziu. Polonia sustine ca a distilat vodca in secolul al VIII-lea. Acest spirt pe care l-au distilat era din vin si este mai mult din coniac decat din vodca.

La inceput, vodca era distilata o singura data. Distilatorii au invatat curand beneficiile distilarii vodcii de mai multe ori, ceea ce are ca rezultat un continut mai mare de alcool cu ​​o calitate mai buna. Mai tarziu, s-a descoperit ca folosirea carbunelui in procesul de distilare era o noua modalitate de purificare a vodcii.

In timpul Primului Razboi Mondial, vodca si-a facut drum in America de Nord, iar al Doilea Razboi Mondial a adus productia de vodca in tarile occidentale. Consumul era in crestere, la fel si productia. Vodca nu mai era un bautura care se facea doar in Rusia si in tarile est-europene.

Pentru a fi considerata o vodca, trebuie sa aiba o dovada de 40% ABV sau 80 din SUA. Aceasta cerinta a fost stabilita si a ramas inca din anii 1890. Uniunea Europeana cere un minim de 37,5% pentru vodca. A castigat notorietate in lumea cocktailurilor datorita versatilitatii sale. Prima carte de cocktail-uri care a inclus o reteta de vodca a fost Savoy Cocktail Book. Reteta a fost „Luni albastra”, o bautura care continea vodca, Cointreau si suc de legume albastre.

Astazi, vodca este una dintre cele mai consumate bauturi spirtoase. Pe masura ce anii au trecut, distilatorii au experimentat cu diferite arome si aditivi pentru a schimba gustul si aspectul spiritului neutru. Si, desi acum este produs in intreaga lume, este inca produs in casa sa originala: Rusia si Polonia.

0 Shares
You May Also Like