Asamblarea pc-ului – instalarea memoriei si montarea placii de baza

Asamblarea pc-ului – instalarea memoriei si montarea placii de baza

0 Shares
0
0
0

Asamblarea pc-ului – instalarea memoriei si montarea placii de bazaDaca ai instalat deja sursa pe sistemul tau, la fel si procesorul cu racirea aferenta (cooler-ul) pe placa de baza, mai ramane sa instalezi memoria Ram si placa de baza in sine, la interiorul carcasei. Cauti calculatoare refurbished cu licenta? Viziteaza PreturiBune.ro.

Montarea memoriei Ram este cea mai simpla dintre toate. Exista doar 2 factori importanti de care trebuie sa tii cont, directia si slotul, tinand cont de faptul ca Ram-ul tau este compatibil cu placa de baza. Observarea directiei este destul de simpla.

Fiecare stick de memorie are un lacas despartitor care trebuie sa fie aliniat cu cel de pe placa de baza. Daca este aliniat memoria va intra perfect, daca nu este (memoria este tinuta invers), stick-ul nu va putea fi introdus in slot. Este foarte important de retinut ca daca ai mai multe stick-uri de memorie (chiar daca toate sunt DDR 3 de exemplu) deci compatibile cu placa ta de baza, este de preferat si chiar recomandat ca aceste stick-uri sa fie la aceeasi frecventa si de la acelasi producator.

Pot merge si stick-uri diferite, dar stick-ul cu viteza cea mai mare va functiona intotdeauna la viteza celui mai putin performant si este foarte posibil sa apara probleme de compatibilitate (voltaje, latente, etc.).

Daca memoria aleasa nu este 100% compatibila (este de la producatori diferiti, suporta latente si viteze diferite), in majoritatea cazurilor problemele nu vor intarzia sa apara: blue-screen-uri in Windows (mai ales in versiunile cele mai noi), restarturi sau opriri spontane ale pc-ului.

De aceea este recomandat sa cumparati intotdeauna memorie de la acelasi producator, la aceeasi viteza si latente. 2 stick-uri sunt intotdeauna mai bune decat unul (chiar daca sunt 2x4gb versus 1x8gb), deoarece memoria va functiona in dual-channel iar performanta sistemului va fi mai buna.

Daca ai 2 stick-uri de memorie Ram, acestea trebuie montate in primul si in al treilea slot al placii de baza, pentru ca dual channel-ul sa poata functiona corespunzator. Daca ai doar 1 singur stick sau 3 stick-uri, acestea vor functiona intotdeauna in modul single-channel.
Astea fiind spuse, stii deja cum se monteaza memoria si trebuie sa montezi placa de baza (cu toate componentele montate deja pe ea), la interiorul carcasei.

Instalarea placii de baza la interiorul carcasei cu toate componentele (cpu, cooler, memorie) montate pe ea, este de fapt un proces foarte simplu. Se aliniaza placa pe gaurile standardizate de pe carcasa si se introduc cu ajutorul unei surubelnite, suruburile de prindere.

Orientarea placii de baza va depinde intotdeauna de tipul carcasei alese. Pe partea din spate a carcasei va trebui montat IO-Shield-ul, cu acces direct la IO-panel-ul placii de baza (zona din spate a pc-ului unde se afla porturile usb, cele de mouse sau tastatura – PS2 si altele).

O data ce placa si io-shield-ul au fost montate, trebuie sa te asiguri ca ai montat toate cablurile corect. Unul este cablul de power (de putere), acel cablu gros cu 20-28 de pini, care livreaza putere placii de baza. Celalalt poate fi un conector de 4 sau 8 pini (special pentru procesor), cu mufa-tata localizata in general in apropierea cooler-ului, in coltul placii de baza.

Vei avea nevoie sa-l conectezi si pe acesta, daca este prezent pe placa ta. Restul cablurilor sunt ale carcasei (butonul de power, de reset, conexiunea audio frontala, etc.) si trebuie montate conform manualului placii de baza.

0 Shares
You May Also Like