4 lucruri de care sa tii cont cand vinzi o afacere

0 Shares
0
0
0

4 lucruri de care sa tii cont cand vinzi o afacereCand ne gandim sa vindem o afacere, de orice tip ar fi aceasta, indiferent ca vindem ferme, covrigarii sau vindem cladiri comerciale, trebuie sa ne gandim de doua ori inainte sa facem acest pas. A vinde o afacere nu este o decizie de luat pe moment.

Trebuie sa stabilesti in urma unei analize daca e bine sa vinzi respectiva afacere, cand e cel mai bun moment sa o vinzi, si bineinteles, cui sa o vinzi. Pe langa toate acestea, mai sunt cateva lucruri importante de stabilit inainte sa treci la fapte. Noi am formulat cateva intrebari pe care trebuie sa ti le pui si care te vor ajuta sa iei cea mai buna decizie.

Este afacerea mea pregatita pentru vanzare?

Specialistii recomanda cel putin doi ani de pregatire inainte sa iti lansezi afacerea pe piata. Asigura-te cu cel putin doi ani inainte ca afacerea ta sta perfect la capitolul fiscalitate si ca are toate taxele platite. Vei obtine un pret mai bun daca afacerea nu are datorii catre stat in momentul vanzarii. Cu o luna inainte pregateste toata documentatia, caci cu siguranta potentialul cumparator va dori s-o consulte.

Cine ar trebui sa ma insoteasca in momentul intalnirii cu clientul?

Este foarte important pentru un antreprenor sa stie ce servicii de consultanta are nevoie pentru o vanzare reusita, la un pret cat mai bun. Ai nevoie de un contabil? Sau poate de un avocat? Iti va fi de folos un consultant de afaceri sau un broker? Cu siguranta. Cumparatorul va veni cu echipa lui de profesionisti, asa ca si tu ar trebuie sa iti formezi o echipa care sa-ti garanteze succesul.

E momentul potrivit sa-mi vand afacerea?

Multi oameni iau decizia sa isi vanda afacerea abia cand incepe sa aiba pierderi, ceea ce este total gresit. Orice specialist in domeniu ti-o poate confirma. Ideea este sa iti vinzi afacerea cand merge cel mai bine. Este momentul cel mai potrivit, deoarece vei avea rezultate concrete pe care le cumparatorul le va vedea ca pe un potential de a face profit in viitor.

Negocierea va decurge mai usor in avantajul tau si vei putea obtine un pret mult mai bun pe o afacere profitabila decat pe una cu pierderi. Probabil te intrebi de ce sa o vinzi daca in prezent faci profit. Asta e mentalitatea unui patron, nu a unui antreprenor de succes.

Pot sa tin pasul cu schimbarile rapide in mediul de afaceri?

Tehnologia avanseaza rapid, globalizarea este un fenomen in continua evolutie iar dinamica trendurilor din mediul de business devine din ce in ce mai activa. Unii oameni de afaceri pot fi cu adevarat coplesiti de aceste schimbari rapide si nu le pot face fata.

Obisnuieste-te sa privesti si pe termen lung, cu 3-4 ani in fata, cand iei decizii. Fa un scenariu fictiv, imagineaza-ti afacerea peste 3-4 ani, si daca iti dai seama ca nu vei putea face fata, vinde-o! Este mult mai inteligent sa vinzi o afacere care merge bine decat sa te tii scai de una depasita.

0 Shares
You May Also Like