Schimbarea climatica – efecte importante asupra sezonului alergiilor

0 Shares
0
0
0

Sezonul polenului este cu 20 de zile mai lung si prezinta cu 21% mai mult polen decat in 1990 – aceasta este concluzia unui nou studiu, aparut recent in publicatia “Actiunile Academiei Nationale de Stiinte”.

Cercetarile arata ca schimbarile climatice cauzate de om au jucat un rol semnificativ in prelungirea sezonului polenului si un rol partial in cresterea cantitatii de polen din aer. Acesta este primul studiu care analizeaza tendintele referitoare la polen la nivelul continentului american si care pune in legatura in mod explicit tendintele polenului cu schimbarile climatice cauzate de om.

„Continuam sa auzim si sa vorbim despre efectele schimbarii climatice ca despre un fenomen din viitor, insa acest studiu ne indica faptul ca schimbarea aceasta se intampla deja si ca va avea consecinte asupra sanatatii, in mod special pentru persoanele care sufera de alergii”, a declarat Lewis Ziska, profesor de Stiinte ale Sanatatii Mediului la Facultatea de Sanatate Publica din cadrul Universitatii Columbia si autor principal al studiului.

Alergiile la polenul din aer pot fi mai mult decat o simpla neplacere de sezon, ele fiind asociate cu sanatatea sistemului respirator si avand implicatii in ceea ce priveste infectiile virale, vizitele la urgenta si chiar performantele scolare ale copiilor. Prezenta in aer a unei cantitati mai mari de polen si pentru o perioada mai indelungata de timp nu face decat sa inrautateasca aceste efecte.

Echipa de cercetare a pus cap la cap masuratorile efectuate intre anii 1990 si 2018 la 60 de statii de contorizare a nivelului polenului din aer din SUA si Canada. Aceste statii colecteaza esantioane din aer de polen si mucegai.
Cercetatorii au aplicat metode statice trendurilor de polen, coroborate cu aproape doua duzine de modele de climat pentru a stabili daca modificarile legate de polen sunt un rezultat al schimbarii climatice.

Descoperirile au aratat ca doar schimbarea climatica ar putea fi responsabila pentru aproximativ jumatate din prelungirea sezonului polenului si pentru aproximativ 8% din cresterea cantitatii de polen. Impartind perioada studiului pe doua intervale de timp – 1990-2003 si 2003-2018 – cercetatorii au descoperit un lucru extrem de important: contributia schimbarii climatice la cresterea cantitatii de polen din aer este din ce in ce mai importanta.

Desi cantitatile de polen au crescut cu aproximativ 21% in perioada studiului, cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Texas si in Vestul Mijlociu al SUA si mai mult in randul polenului de copaci decat in randul altor plante.

Sezonul polenului incepe acum cu aproximativ 20 de zile mai devreme decat in 1990, ceea ce sugereaza ca incalzirea cauzeaza un timing intern al plantelor (numit fenologie) pentru a le determina sa inceapa sa produca polen mai devreme in cursul anului, potrivit autorului.

“Legatura puternica dintre vremea mai calda si sezonul polenului ofera un exemplu evident pentru modul in care schimbarea climatica afecteaza deja sanatatea oamenilor din Statele Unite. Schimbarea climatica este deja aici, la fiecare gura de aer de primavara pe care o luam si creste mizeria umana” spune William Anderegg de la Facultatea de Stiinte Biologice din cadrul Universitatii din Utah si autor principal al studiului.

“Cea mai importanta intrebare care se pune este – suntem gata de provocarea de a lupta impotriva acesteia?”.
Studiul a fost sustinut de Fundatia David si Lucille Packard, Fundatia pentru Stiinta Nationala si Institutul National pentru Alimentatie si Agricultura USDA.

Acest articol a fost realizat cu ajutorul Elgeka-Ferfelis, importator si distribuitor autorizat Shell Lubricants pentru piata din Romania.  Pentru mai multe detalii privind schimbarile climatice vizitati: https://uleiuri-lubrifianti.com.ro

0 Shares
You May Also Like