Elastografia – eficacitate de aproape suta la suta

0 Shares
0
0
0

O noua metoda de investigare a cancerului de san vine in ajutorul femeilor – elastografia!

Elastografia sau sonoelastrografia, asa cum mai este numita, este o metoda neinvaziva si neiradianta cu ajutorul careia se face evaluarea gradului de elasticitatea a tesutului mamar sau al formatiunilor tumorale depistate.

Mai pe intelesul tuturor este o metoda prin care se poate masura elasticitatea tumorilor mamare atat cantitativ cat si calitativ.

Elastografia este o metoda complementara mamografiei si se bazeaza pe raspunsurile diferite ale nodulilor mamari in cazul compresiei sanilor.

Formatiunile tumorale maligne sunt de obicei dure, cu un real grad de rigiditate ceea ce face ca deplasarea lor sa fie redusa, chiar minima.

Nodulii mamari benigni sunt elastici si fiind moi si usori se deplaseaza foarte usor.

Controlul profilatic anual este de inteles a fi dorit si nu necesita niciun efort din partea femeilor.

Ecografia mamara este o aplicatie a ecografiei care poate fi repetata ori de cate ori e nevoie. Este de stiut faptul ca nu prezinta niciun risc de iradiere si de aceea este utilizata si femeilor insarcinate sau care alapteaza.

In cazul sanilor densi sau in cazul unor probleme in ceea ce priveste unele modificari mamografice, ecografia mamara este insotita de mamografie.

Fiind metoda practica pentru femei mai tinere este considerata prima metoda de screening si uneori cand este cazul devine complementara mamografiei.

Revenind la elastografie, aceasta este o examinare speciala, care se face pe parcursul unei ecografii obisnuite si care are rolul de a vizualiza detalii in plus despre formatiunile existente la nivelul sanului atunci cand acestea sunt prezente in cadrul unei consultatii.

Elastografia este cea care selecteaza in cazurile existente situatiile speciale in care este necesara efectuarea unei biopsii.

Totodotata este capabila sa identifice leziunile de sub 2 cm precum si particularitati sau proprietati ale acestora.

Cele mai bune rezultate se obtin atunci cand leziunile sunt mai mici de 20 mm. Comparativ cu ecografia mamara, sensibilitatea metodei este de 69%  iar asociata cu ecografia mamara sensibilitatea devine de 95% iar specificitatea creste la 99%.

Lipsa unei educatii sanitare, comoditatea si uneori ignoranta sunt motivele neprezentarii femeii la doctorul specialist atunci cand este timpul. Totodata spaima diagnosticului face femeia sa amane ori sa refuze total un control medical periodic atat de benefic sanatatii ei.

Exista o multitudine de factori de risc pentru cancerul la san, insa uneori acesta se poate instala si in absenta lor.

Cancerul la san este rezultatul maririi secretiei de estrogen.

In urma unei alimentatii bogate in grasimi,respectiv acizi grasi, obezitate, fumat, avorturi multiple , menopauza tarzie si lista ar putea continua, se ajunge la un grad ridicat de risc de dezvoltare a unui cancer la san.

La nivel mondial in fiecare zi, la 3 minute, se pune diagnosticul de cancer la san.

Si totusi cancerul la san detectat din timp se poate vindeca fara urmari pe parcursul vietii.

Un prim pas ce trebuie facut in aceasta directie este vizita periodica la doctor si interesul acordat propriei persoane.

Noua tehnologie usureaza cu mult problemele in acest sens. Astfel, un cancer mamar descoperit in faza incipienta este usor de tratat fara costuri mari si implicare emotionala extrema.

Acolo unde se termina limitele ecografiei, noua modalitate de examinare, elastografia, are un cuvant de spus.

Daca ecografia are o capacitate redusa de a detecta si evalua corect microcalcificarile la nivelul sanului, elastografia are o sensibilitate sporita in a arata cat de dur este un nodul mamar.

Aceste informatii sunt necesare si utile de aceea stau la baza unor recomandari pentru o punctie-biopsie.

Cu cat nodulul mamar este mai dur, cu atat suspiciunea de malignitate creste.

In unele cazuri elastografia suplineste o punctie mamara. Se spune ca increderea pacientului determina confirmarea performantei ecografiei.

Performanta unor actiuni in acest domeniu este scrisa atat de aparatura utilizata cat si de medicul specialist.

In acest sens depistarea la timp a tuturor problemelor ridica de pe umerii femeilor o povara grea care in unele cazuri este purtata si cu timpul ucide.

Nu ar trebui niciodata sa ignoram simptomele si nici sa lasam in grija anilor lipsa simptomelor.

Daca este tratat corespunzator cancerul de san poate fi vindecat.

Insa pentru a fi tratat la timp si cu succes in prima faza este importanta descoperirea lui.

0 Shares
You May Also Like