De ce sa alegi un gratar cu carbune

De ce sa alegi un gratar cu carbune?

0 Shares
0
0
0

Gratarul cu carbuni este gratarul favorit al romanilor. Gustul sau de fum si prietenia ii atrag in continuare pe multi turisti. Dar cum functioneaza gratarul cu carbune? Care sunt avantajele si dezavantajele sale? Si mai presus de toate, cum sa-ti aprinzi cu succes gratarul?

Cu prietenii, cu familia, la munte, la mare, in curte sau la iarba verde, de cand  prepari alimentele si pana in momentul in care iti faci siesta, unele gratare gradina  devin un adevarat ritual de buna dispozitie si agrement.

Cum functioneaza gratarul cu carbune?

Gratarul cu carbuni este alcatuit simplu dintr-o casa pentru cenusa si o grila unde se pune carnea si legumele. Foarte simplu, este si cel mai ieftin gratar. Unele gratare sunt imbunatatite pentru a oferi mai multe caracteristici: suflanta pentru o iluminare mai usoara, tava de picurare pentru curatarea mai rapida a cenusii, un capac pentru a mentine caldura sau roti pentru o mobilitate mai mare.

Grila este de obicei din otel, un material extrem de rezistent. Din grile duble sunt disponibile si faciliteaza tinerea si intoarcerea carnii si legumelor deasupra flacarilor. Riscul de ardere este mult mai mic la acest tip de material.

Ia in consoderare sa cureti gratarul dintre fiecare gratar. Chiar daca aceasta sarcina poate parea restrictiva, este si mai sanatoasa, deoarece hidrocarburile prezente pe acesta vor contamina alimentele de la urmatoarea masa. Deoarece hidrocarburile sunt cancerigene, cel mai bine este sa le eviti cat mai mult posibil.

Avantajele gratarului pe carbune:

  • Pretul lui! Este cel mai economic dintre toate gratarele.
  • Cald si traditional.
  • Intretinere redusa: golesti cenusa, cureti grila si gata!

Dezavantajele gratarului cu carbune:

  • Trebuie sa fii rabdator si plin de resurse.
  • Carbunele este dezordonat .
  • Risc de arsuri.

Exista multe tipuri de gratar cu carbune. Poti opta pentru gratarul traditional amplasat pe o suprafata de lucru sau o masa pe roti sau sa alegi sa instalezi un brasero – un bol de foc. Acesta din urma poate actiona ca gratar, dar si de incalzire exterioara. Folosind accesoriile pentru brasero, un gratar, un capac si un parascantei, iti poti gati gratarele ca la gratarul traditional. Dimensiunea si materialele folosite pentru brasero il fac practic si rezistent.

Cum sa aprinzi usor gratarul cu carbune?

Fiecare are felul lui de a-si aprinde gratarul de gradina. Dar daca nu stii nimic despre asta, iata cateva sfaturi de apridere a gratarului. Utilizarea de chibrituri de aprindere a focului este cu siguranta cel mai simplu. Aranjezi cativa carbuni, doar aprinde-l. Cea mai mare problema este mirosul, destul de neplacut, care scapa din el. Dureaza 30 de minute inainte de a incepe sa gatesti carnea. Nu folosi niciodata alcool pentru frecare gratarului. Este extrem de periculos!

Nu gati niciodata alimente direct pe flacara, deoarece carnea gatita la o temperatura prea ridicata dezvolta compusi cancerigeni care pot deveni periculosi pe termen lung. Cel mai bine este sa eviti sa mananci bucatile innegrite. In fine, gatitul mancarii pe gratar nu este periculos daca nu se practica tot timpul anului.

0 Shares
You May Also Like