Cozonacul dupa cum bine stim cu totii, este desertul preferat al romanilor. Avem cu totii pe mesele noastre cozonac de Craciun, de Paste, cu ocazia altor sarbatori crestine sau la diferite evenimente importante pe care le organizam in familie.
Cozonacul este un desert cu o istorie indelungata, existand descoperiri ale arheologilor care ne arata faptul ca inca de acum 4000 de ani se facea cozonac, chiar daca dupa alte retete. Odata cu trecerea anilor, retetele s-au diversificat.
Romanii au o multime de retete de cozonac, iar gospodinele pregatesc acasa diferite sortimente de cozonaci. Acum insa, intervine marea dilema: cozonac de casa sau cozonac Royal ciocolata Boromir, sau orice alt cozonac de la Boromir (am dat drept exemplu Boromir, pentru ca dupa cum bine stim cu totii, cozonacii de la Boromir sunt cei mai gustosi, si nu lipsesc din cosul de cumparaturi al romanilor).
Ei bine, exista gospodine care au timpul liber necesar, iar astfel aleg sa faca de sarbatori (si nu numai), diferite retete de cozonaci. Avantajul in acest sens este ca pot pune mai multe ingrediente in umplutura.
Sa dam drept exemplu cozonacul cu nuca si smantana. Ei bine, chiar daca sa zicem ca reteta indica faptul ca sunt necesare 200 de grame de miez de nuca pentru un cozonac, gospodinele pot adauga mai multa nuca, daca le place sa aiba mai multa nuca in cozonac.
La fel sta treaba si in ceea ce priveste rahatul. Daca le place ca in cozonac sa aiba mai multe bucati de rahat, pot adauga si mai mult rahat decat este trecut in reteta. Acesta este asadar un mare avantaj, iar multe gospodine aleg sa isi faca acasa cozonacii, tocmai pentru ca pot pune mai multe, sau mai putine ingrediente in umplutura cozonacilor.
Pentru gospodinele care doresc sa isi faca proprii cozonaci, am pregatit o scurta lista de sfaturi care le pot fi de folos, in incercarea de a face cozonacii perfecti. Iata despre ce este vorba:
- Nu folositi ingredientele reci, ci asigurati-va ca acestea au temperatura camerei, inainte de a incepe sa faceti aluatul.
- Asigurati-va ca in bucatarie este destul de cald in momentul in care incepeti sa preparati aluatul, dar si in incaperea in care il veti pune la dospit, daca nu va fi lasat sa dospeasca in bucatarie.
- In ceea ce priveste maiaua, este important de precizat ca nu trebuie sa folositi laptele rece, ci doar caldut. Nu trebuie nici sa fie fierbinte.
- Tot referitor la lapte, acesta in afara faptului ca trebuie sa fie caldut, este important sa fie proaspat si gras.
- Puteti sa adaugati o lingura de untura in aluat, sau daca nu aveti untura, se poate adauga si o lingura de smantana, astfel incat sa mariti continutul de grasime.
- Folositi numai faina cernuta, si adaugati-o treptat. Framantati bine pana cand faina este integrata perfect in compozitie, iar aluatul este elastic. Abia apoi il puteti pune la dospit.
- Este de-asemenea important ca dupa ce puneti cozonacii la cuptor, sa nu deschideti cuptorul in primele 20 de minute.
Acestea sunt asadar, cateva dintre cele mai importante sfaturi pe care gospodinele le pot urma, atunci cand doresc sa faca acasa cozonaci.
Multe femei insa, prefera cozonacii de cumparat. In primul rand, nu mai pierd timpul facand aluatul si umplutura pentru cozonaci, avand astfel timp pentru rezolvarea altor treburi casnice.
De aceea, aleg cozonacul Royal cu ciocolata de la Boromir, care trebuie sa recunoastem ca este mai delicios decat cozonacul de casa. In plus, cozonacul de cumparat de la Boromir, este crescut uniform, pe cand cozonacii de casa nu cresc uniform in cele mai multe cazuri.