Ce avantaje au tehnologiile capacitive si rezistive?

0 Shares
0
0
0

Tehnologia touchscreen s-a dezvoltat foarte rapid in ultimii 10 ani. Aceasta tehnologie touchscreen, care se aplica si la touchscreen Samsung are la baza doua tehnologii: cea capacitiva si cea rezistiva.

Tehnologia capacitiva consta in aplicarea unui curent de foarte mica intensitate asupra unui electrod special amplasat pe marginea ecranului. Cand utilizatorul atinge ecranul cu degetul se produce o foarte mica perturbare electrica.

Aceasta perturbare electrica este sesizata de interfata senzorului si apoi analizata pentru pozitionarea exacta pe ecran. Interfata are rolul de a filtra semnalele parazite si este reglata pentru interactiunea numai cu un corp uman, fiind eliminate atingerile accidentale cu alte obiecte sau lichide. Senzorul este construit din cateva straturi: stratul conductiv, suportul de sticla, un alt strat conductiv, electrodul senzorului si in cele din urma un strat transparent care imbunatateste rezistenta la uzura.

Acesta tehnologie capacitiva ofera o mai buna acuratete si sensibilitate atingerii utilizatorului, avand in acelasi timp si o durabilitate remarcabila. Tehnologia ofera rezistenta la zgarieturi, lichide, substante chimice, impotriva depunerii de praf. Suprafata poate suporta pana la 225 de milioane de atingeri fara o degradare semnificativa a suprafetei.

Tehnologia capacitiva este solutia touch preferata pentru aplicatiile ce necesita o atingere rapida si totodata precisa. Senzorul plat capacitiv Profile incorporeaza doar tehnologii avansate de constructie si fabricatie ce au ca si rezultat un design simplu.

In comparatie cu tehnologia capacitiva, cealalta tehnologie, cea rezistiva, foloseste doua suprafete conductive electric, transparente care sunt pozitionate la o foarte mica distanta una de alta fiind separate printr-o retea extrem de fina de puncte de izolatie.

In momentul in care utilizatorul atinge un punct de pe ecran se produce un contact intre cele doua suprafete si interfata transpune pozitia atingerii in coordonate x/y pe care apoi le transmite computerului. Acesti senzori rezistivi au marele avantaj ca pot fi operati cu ajutorul unui creion, fiind mult mai ieftini si mai usor de produs decat cei capacitivi.

Acestia sunt preferati de producatorii de echipamente, fiind folositi in cazul unor sisteme de uz curent sau chiar industriale. Acesti senzori rezistivi au marele avantaj de a rezista la praf, lichide sau alte impuritati, oferind in acelasi timp utilizatorului un feedback, printr-o mica rezistenta la atingere.

Senzorii rezistivi sunt produsi cu materiale de inalta calitate care sunt rezistente la uzura, mediu ostil, anumite modele functionand chiar in cazul in care au fost deteriorate. Tehnologia rezistiva 5-wire asigura o atingere extrem de rapida, fiabila si precisa, in cazul in care flexibilitatea reprezinta o cerinta importanta.

Acest senzor rezistiv 5-wire raspunde la o atingere realizata cu o carte de credit sau cu degetul printr-o manusa. Aceasta tehnologie rezistiva 5-wire a fost testata in laborator rezistand la circa 35 milioane de atingeri mecanice fara a se degrada suprafata semnificativ. Este folosita in aplicatii din diverse domenii, inclusiv aplicatii touch de dimensiuni medii.

Acest senzor 5-wire utilizeaza o tehnologie destul de complexa pentru a mentine acuratetea produsului intr-o gama variata de medii de-a lungul duratei sale de utilizare.

In concluzie, fiecare dintre cele doua tehnologii are avantajele sale acestea, fiind foarte apreciate de foarte multi utilizatori.

0 Shares
You May Also Like