Ce card de memorie este mai bun si de ce?
Share Button

Majoritatea celor care folosesc telefoane mobile au o problema cu capacitatea de stocare, astfel memoria telefonului nostru va fi ocupata cu diverse aplicatii, jocuri, muzica, fotografii, videoclipuri.

Daca ar trebui sa utilizam doar memoria interna a telefonului nostru, ar fi o adevarata problema, desi in ultima perioada memoria interna a acestora a crescut considerabil, de aceea  avem solutia de rezerva si anume asa numitele carduri de memorie. Acestea pornesc de la o memorie de 4 GB si ajung pana la 64 GB si chiar 128 GB. Cardul de memorie este unul dintre accesorii telefoane de baza.

Multi dintre noi ne-am pus intrebarea care card este mai bun si de ce? Aici raspunsul este simplu existand pe piata cateva companii de renume care detin carduri bune din toate punctele de vedere. Dupa ce alegem firma trebuie sa vedem ce capacitate trebuie sa aiba cardul nostru, pentru aceasta trebuie sa verificam ce capacitate maxima admite telefonul nostru.

Astfel o memorie mai ridicata ofera o capacitate de stocare a datelor si informatiilor mai mare, decizia de achizitie a unui card fiind influentata de diferite considerente (pret, calitate, capacitate, nevoia dumneavoastra).

Un alt punct extrem de important il reprezinta viteza acestuia. Diferenta principala intre aceste clase este data de viteza de citire si cea de scriere sau viteza de transfer. In principiu, cu cat viteza este mai mare, cu atat cardul este mai util pentru dumneavoastra.

In magazine exista carduri Micro SD, la preturi tot mai mici si cu o capacitate tot mai mare, trebuie retinut faptul ca acest card Micro SD nu difera mult de unul microSDHC, acesta din urma avand mai mult spatiu.

De altfel, prescurtarile SD (secure digital) si HC (high capacity) arata o parte din caracteristica cardului de memorie. In functie de viteza maxima de citire a cardului, acestea se impart  in 5 tipuri de clase: clasa 2, clasa 4, clasa 6, clasa 8, clasa 10, numarul clasei reprezentand viteza maxima de citire  a cardului exprimata in mbps.

Astfel pentru un smartphone, este recomandat un card de memorie de clasa 6 minim, recomandat 8, ideal 10.

Inainte sa iti cumperi un card trebuie sa te gandesti la ce il vei folosi: nu are rost sa platesti prea multi bani pentru un card pe care il vei folosi pentru a face doar poze cu telefonul, dupa cum nu e cazul sa te zgarcesti, daca intentionezi sa filmezi 4k sau sa fotografiezi raw in rafala cu o camera Full Frame.

Pe scurt cardurile, de  orice tip, fie SD, MicroSD, CF sunt etichetate, pe langa tipul de card, si cu o clasa, acea clasa reprezentand viteza minima de scriere. Mai jos aveti o lista in care sunt explicate clasele si vitezele lor de scriere:

•    CLASS 2 are o viteza minima de scriere de 2MB/s;
•    CLASS 4 are o viteza minima de scriere de 4MB/s;
•    CLASS 6 are o viteza minima de scriere de 6MB/s;
•    CLASS 10 are o viteza minima de scriere de 10MB/s;
•    UHS-I CLASS 1 are o viteza minima de scriere de 10MB/s dar poate ajunge pana la 104MB/s;
•    UHS-II CLASS 3 are o viteza minima de scriere de 30MB/s dar poate ajunge pana la 312MB/s.

Oricum ar fi, alegeti cu atentie si documentat: performantele cardului influenteaza in mod direct performantele dispozitivului pe care il utilizati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.