Sfaturi pentru o utilizare cat mai indelungata a smartphone-ului

0 Shares
0
0
0

Smartphone-ul a devenit instrumentul indispensabil pentru toata lumea, obiectul fara de care multi se simt dezbracati si eliberati de ei insisi. Fie ca se afla in buzunar sau in geanta, il poti lua cu tine oriunde si nu esti niciodata singur, pentru ca in orice moment poti deschide o aplicatie, poti intra in meniu pentru a cauta ceva in mod direct sau pur si simplu poti pierde vremea printre diverse continuturi si aplicatii sau poti citi si reciti vechile mesaje.  

Pentru a rezista cat mai mult timp, acest prieten de nadejde al tuturor trebuie sa primeasca toata ingrijirea si atentia de care are nevoie. In cazul in care nu stii ce i se potriveste cel mai bine, iata cateva sfaturi utile.

Parole. Pentru ca telefonul sa se afle in siguranta deplina, alege o parola care sa nu poata fi ghicita de oricine. 1234 sau 123456 sau cuvantul „parola” nu sunt cele mai bune alegeri in acest sens. Desi sunt foarte usor de retinut, acestea nu isi indeplinesc principala functie pentru care au fost alese, aceea de a proteja dispozitivul. Din cauza acestor coduri simpliste, expertii rau intentionati pot hackui usor orice cont.

Pentru ca protectia telefonului sa fie una la nivel inalt, asigura-te ca utilizezi atat cifre, cat si litere in parolele setate, ca utilizezi si litere mari si litere mici. Bine de stiut faptul ca nu ai fi singura persoana care utilizeaza 123456 ca parola. Aplicatia SplashData indica acest cod de acces ca fiind cel mai utilizat in lume. De asemenea, el denunta o multime de conturi de hacking ale utilizatorilor Adobe care utilizeaza parola “Adobe” sau “Photoshop”.

Coduri de acces. O alta greseala serioasa care poate face un hacker fericit: lista de coduri de acces. Banca, securitatea sociala, munca … Daca cineva ajunge prin hacking la telefonul tau si are intentii rele, vei avea cu siguranta de tras.

In cazul in care vrei sa pastrezi o copie a diverselor coduri de acces de care ai nevoie, listeaza mai bine aceste coduri intr-un carnetel si sterge-le de pe telefon sau de pe calculatorul pe care il detii. De asemenea, indicat este sa tii carnetelul intr-un loc protejat, sub cheie, departe de privirile curioase sau rau-intentionate.

Sesiuni active. Un alt sfat pe care ar trebui sa il urmezi pentru o utilizare optima a smartphone-ului este lasarea sesiunilor active. Pentru a evita reconectarea sistematica, lasa active sesiunile (casuta postala, retelele sociale). Multi dintre utilizatori aleg chiar sa fie anuntati de fiecare data cand vreo aplicatie are o noutate.

Atentie insa: la sesiunile deschise si neutilizate, hackerii intra in posesia conturilor pentru a extrage date personale (carduri bancare etc.). Prin urmare, este recomandat sa debifati caseta “pastrati sesiunea activa” in momentul conectarii.

Smarphone-ul si somnul. Nu tine smartphone-ul atat de aproape pe cat ti-ai dori pe timpul noptii. Cati dintre noi folosim smartphone-ul pe post de alarma sa ne trezeasca dimineata? Cati dintre noi il lasam sub perna si dormim cu capul pe el, blocat, sau il lasam aprins la marginea patului ca sa il avem in caz de ceva?

Nu numai ca smartphone-ul te poate impiedica sa dormi (fie ca astepti un mesaj si verifici permanent telefonul, fie ca primesti notificari frecvente sau altele asemenea), dar undele electromagnetice pot interfera cu creierul. Recomandat este sa iti lasi telefonul in alta camera sau macar sa il opresti inainte de a te baga la somn.

Smartphone-ul si sanatatea. Daca utilizezi telefonul in exces pentru a vorbi si il mai tii si in permanenta langa tine, este posibil sa ai frecvent dureri de cap sau de ureche. Pentru a reduce aceste efecte nedorite, il poti da pe difuzor sau poti conecta un kit hands-free pentru a nu mai fi nevoit sa tii telefonul atat de aproape de tine.

Aplicatii inutile. Nu supraincarca smartphone-ul cu aplicatii inutile! Poate fi tentant uneori sa descarci cele mai recente aplicatii la moda. Si aproape toti trecem prin asta. Cu doar cateva clicuri, jocurile momentului sunt la indemana pentru a te tine ocupat in metrou, inainte de a merge la culcare, atunci cand stai la coada si chiar la toaleta. Problema este ca la un moment dat poti ajunge sa nu mai ai suficienta memorie pentru a face o fotografie simpla, pentru a viziona un film sau pentru a primi mesaje. Pacat!

Pentru a evita supraincarcarea memoriei, sterge regulat aplicatiile si datele pe care nu le mai folosesti. De asemenea, urmareste permisiunile pe care le acorzi aplicatiilor atunci cand descarci ceva nou. Nu trebuie sa fii localizat geografic atunci cand joci sah, de exemplu. Totodata, este indicat sa descarci in mod regulat datele pe computerul personal sau sa utilizezi un card de memorie suplimentar.

Reincarcarea directa. Bateria este una dintre primele cauze ale nemultumirilor provocate de un smartphone: niciodata nu e atunci cand avem nevoie de ea. O defectiune sau o lipsa a bateriei conduce adesea utilizatorul la schimbarea telefoanelor. Pentru a asigura o durata mai lunga de viata a bateriei, producatorii recomanda incarcarea completa a telefonului si ca utilizatorii sa nu astepte pana cand smartphone-ul este complet descarcat pentru reconectare la incarcator.

 Curarea telefonului. Ecranul, tastatura, castile…toate acestea iau contact permanent cu o geanta, un buzunar, un scaun, o masa, metroul, masina sau orice obiect cu care intra in contact. Asadar, telefonul tau este un adevarat cuib de microbi. Pentru ca acesta sa nu reprezinte un risc pentru sanatatea ta, dezinfecteaza-l cat mai des cu putinta. Utilizeaza apa distilata si un dispozitiv de curatare a ecranului sau foloseste o carpa pentru stergerea ochelarilor sau o carpa din microfibra.

Conectare permanenta in afara tarii. Daca esti plecat, desi tentatia de a posta fotografii, de a tine legatura cu rudele sau de a le da ultimele noutati este mare, trebuie sa stii ca operatorii de telefonie percep costuri semnificative pentru utilizarea serviciilor in alta tara.

Daca intr-adevar ai nevoie sa comunici cu cineva, utilizeaza o conexiune wi-fi de la hoteluri, restaurante, muzeu sau cantina sau achizitioneaza un pachet provizoriu de la operatorul de telefonie pe care il ai pentru a putea apela din strainatate.

0 Shares
You May Also Like