Daca ne referim la ie nationala ca la un simbol care ne defineste ca popor atunci este evident de ce fiecare persoana ar trebui sa aiba in garderoba cel putin o iei. Chiar daca nu va fi vorba despre o ie autentica, de acum cel putin 100 de ani, iile din magazinele online sunt foarte bune si au un pret accesibil pentru orice persoana.
Daca esti in cautarea unei ii si ai nevoie de un model sau de un exemplu, click aici, iar daca modelul sugerat de noi nu este potrivit pentru tine poti naviga prin categoriile magazinului pana cand vei gasi produsul vizat de tine.
Ia este o componenta a portului popular romanesc inca din cele mai vechi timpuri, si radacinile sale sunt in portul getilor si dacilor. Inca din basoreliefurile vechi care ii arata pe daci se poate vedea in portul lor camasa cu maneca lunga, cu un croi de tipul tunica, lunga si alba, facuta dintr-o singura bucata si pantalonii stramti si lungi care se mai numesc itari sau cioareci.
Portul este completat in mod normal cu un brau numit si chimir iar incaltamintea era reprezentata in general de opinci. Femeile foloseau camasi de panza numite ii, piese care acopereau picioarele si poale. Ulterior acestea au inceput sa aiba diverse denumiri cum ar fi valnic, catrinta, opreg sau fota.
Pe cap erau purtate diverse tesaturi sau podoabe cum sunt maramele, cepsele, naframele sau cununile iar barbatii aveau caciuli. In timp costumele barbatilor si costumele femeilor au inceput sa se diferentize mult si tunica pe care ambele sexe o utilizau la inceput a inceput sa se trasforme si sa devina diferita. Hainele femeilor au devenit astfel ceea ce cunoastem azi ca ie traditionala romaneasca.
In prezent portul nostru care aminteste sugestiv de portul inaintasilor nostri dacii se poate intalni in nenumarate zona din tara mai ales in cele montane in care influentele culturale au fost cel mai bine pastrate.
Portul romanesc are doua caracteristici foarte importante cum sunt continuitatea si unitatea. Prin continuitate putem intelege drumul parcurs de costumele populare nascute pe o vatra veche a civilizatiilor antice dace si pana in preent. Prin unitate va trebui sa intelegem toate trasaturile si toate aspectele esentiale ce pot sa fie vazute in portul nostru romanesc din toata tara.
In cazul barbatilor este vorba despre camasi populare iar in cazul femeilor denumirea obiectului vestimentar este ie populara sau ie nationala. Acestea aveau mai multe semnificatii si acopereau corpul dar si transmiteau mesaje comunitatii din care persoana respectiva facea parte. Unele ii sunt speciale pentru botezuri, nuti iar altele dovedeau profesia, statutul social sau varsta. Toate iile noastre au si semnificatii magico religioase avand motive speciale, o cromatica deosebita si lucratura speciala folosita.
Ia a fost initial facuta din canepa, in, lana si mai tarziu a inceput sa fie realizata din bumbac tors manual cu fuiorul. Iile erau in general impodobite cu divese motive traditionale pe maneci, gat si piept si fiecare simbol brodat pe ie a reprezentat tot timpul ceva pentru cel care realiza ia.