Istorioare cu si despre uleiul de masline

Istorioare cu si despre uleiul de masline

0 Shares
0
0
0

Atunci cand incepem sa discutam despre ulei de masline, trebuie sa mentionam faptul ca acesta are o istorie care incepe acum cateva milenii, din momentul in care au fost descoperiti primii maslini.

Se spune ca primii maslini au fost descoperiti inca din preistorie, astfel ca inca de atunci au fost descoperite atat maslinele cat si uleiul de masline, care de atunci si pana acum a ramas una din sursele inepuizabile de uimire si de fascinatie.

Traditia evreiasca ne aduce la cunostinta faptul ca primele seminte ale maslinului au fost aduse de catre un inger, si puse in buzunarul lui Avraam, care a fost ingropat pe muntele Tabor, iar din semintele respective s-au nascut trei plante, si anume un cedru, un chiparos si un maslin.

Tot referitor la maslini, conform mitologiei grecesti, se spune ca Apollo s-a nascut sub un maslin in Delo, in timp ce Ariseto care a fost fiul lui Apollo si Cirene, a invatat cum se altoieste maslinul salbatic.

Se mai spune deasemenea si ca primii crestini au respectat foarte mult maslinul, datorita faptului ca uleiul acestuia era sacru pentru acele ritualuri de consacrare ale preotilor.

Conform unor alte legende, se spune ca maslinul este originar din partea de est a Marii Mediterane, insa acesta s-a raspandit foarte rapid si in Palestima, Egipt, Insula Creta, Rhodos, Attica, Italia, dupa care s-a raspandit de-a lungul bazinului mediteranean.

O alta istorioara sustine faptul ca in Egipt, maslinul era considerat a fi sacru, astfel ca arborele era protejat de catre Ra, zeul suprem al soarelui.

Referitor la uleiul de masline, este important de mentionat faptul ca acesta era considerat a fi un produs bun pentru comert, astfel ca grecii, cartaginezii si fenicienii tranzactionau uleiul de masline.

Totodata, acestia au contribuit foarte mult si la cultivarea maslinelor si la raspandirea acestora, care au inceput sa fie folosite incetul cu incetul pentru ingrijirea corporala.

Ei bine, despre maslini, despre masline si despre uleiul de masline insa trebuie sa mentionam faptul ca au o cultura importanta pentru italieni, datorita faptului ca maslinul este considerat ca si fiind piatra de temelie a marii civilizatii romane.

Odata cu trecerea timpului, italienii au inceput sa cultive din ce in ce mai multe masline, livezile cu maslini au inceput sa se inmulteasca, astfel ca Florenta a devenit un fel de centru important pentru cultivarea maslinelor.

Asadar, dupa cum se poate observa, odata cu trecerea timpului au aparut fel si fel de mituri si de povestiri sau despre istorioare despre maslin si despre uleiul de masline, unele dintre ele fiind adevarate, altele ramanand doar mituri.

Ce conteaza insa foarte mult, si ce stim cu totii, este faptul ca maslinele sunt indragite in prezent de catre toata lumea, si se gasesc in foarte multe magazine si supermarket-uri din tara noastra si nu numai.

Referitor la uleiul de masline, trebuie precizat faptul ca acesta este folosit atat in bucatarie, cat si in alte scopuri, si cu siguranta el pe langa faptul ca este util pentru realizarea diferitelor retete culinare, are si alte beneficii importante pentru corpul uman.

 

0 Shares
You May Also Like