Cum se poarta rochiile lungi din tul?

Cum se poarta rochiile lungi din tul?

0 Shares
0
0
0

Tulul este o tesatura transparenta si vaporoasa formata dintr-o retea de ochiuri obtinute din fire fine din bumbac, in, matase, lana sau, mai recent, fibre sintetice. El gaseste prima folosinta in moda pentru femei, apoi cu aspectul unor bucati mai mari, in lenjerie de pat (fete de masa, prosoape etc.). In acest articol vom vorbi despre tull materialul care a fost foarte folosit la rochii lungi.

Avand in vedere elasticitatea materialului, se obisnuieste masurarea ochiului de plasa in plasa si nu in metri.

Latimea ochiurilor se calculeaza dupa numarul de perforari (1 inch sau 25,4 mm), deci se numeste un tul in 10 puncte atunci cand sunt 10 cusaturi intr-un centimetru de lungime.

Dar tulul industrial, asa cum il stim, apare numai odata cu inventarea tulului de catre Frost si Holmes in 1777 in Anglia (si imbunatatirea sa in 1777 si 1786). Scopul sau era sa imite, cu mijloace mecanice, dantele. Primele tuluri erau, de asemenea, tesute cu fir de in, ca si dantele albe, si adaugau broderii si lucrarile de matase, intotdeauna pentru a imita dantele.

Turul fabricat apoi nu a fost insa foarte rezistent si a fortat producatorii sa lipseasca firele cu grund, reducand astfel flexibilitatea ochiului de plasa. Lantul de tul, a carui origine este contestata, a remediat aceasta problema prin rotirea buclei fara ace.

Franta nu va vedea sosirea mestesugurilor  pana in secolul al XVIII-lea, pentru a depasi, de la inceputul secolului al XIX-lea, atelierele englezesti. Pe de alta parte, calitatea tulului englez era mult mai mare si, pentru a nu descuraja producatorii autohtoni, Napoleon a interzis importul in 1802.

Apare inventia, prin Heathcoat, a bobinei de tul in Nottingham, in 1808, care revolutioneaza industria tulului. Tulurile unite fabricate ulterior nu vor fi decat o varianta a acestei bobine de tul, tesuta pe razboaie verticale.

In 1813, John Leavers foloseste principiul masinilor Heathcoat si Jacquard pentru a inventa un proces care produce un model fantezist, in acelasi timp fiind realizat stocul de tul.

In Franta, la 31 decembrie 2001, fabricarea de tul, dantela si a combinatiilor (grupate sub codul 175g in APE vechea nomenclatura a activitatilor franceze) ocupa 17,734 angajati in 227 de companii, cu o cifra de afaceri de 2328000000 920 de milioane EUR de export. La sfarsitul anului 2003, angajatii au fost 16.590, in 207 de companii, cifra de afaceri a fost de 2.203 miliarde de euro, iar exporturile au fost de 839 milioane euro.

Urmand o tendinta observata in domeniul textilelor inca din anii 2000, exporturile franceze de tul se afla in declin. Cu toate acestea, Franta continua sa exporte cantitati mari de tesaturi in China, a caror aprovizionare interna pentru imbracaminte este inca insuficienta. In 2003, exporturile frantuzesti de tul, dantela si pasla s-au ridicat la 1 miliard de euro, in timp ce importurile au fost de 800 000 euro.

In 2007, in Franta, principalul centru de fabricare mecanica a tulului este orasul Caudry. Tulul a fost folosit in foarte multe aplicatii inca de la inventarea sa si stim cu totii acele rochii ample si voluminoase facute din tul.

0 Shares
You May Also Like