Cum iti pot afecta amortizoarele performantele masinii

Share Button

Infrastructura rutiera este una dintre cauzele cele mai des invocate de soferi pentru problemele pe care le au in trafic si pentru defectiunile la nivelul diferitor componente. Iar atunci cand vorbim despre starea drumurilor, primele dintre cele ai afectate componente sunt amortizoarele.

Acestea ne asigura practic confortul in trafic, fiind direct responsabile de socurile pe care le simtim in habitaclu, dar si de zdruncinaturi sau nesiguranta la volan, atunci cand avem un set de amortizoare uzat.

Pe de alta parte, atunci cand vorbim despre amortizoare nu vorbim numai de confort, ci si de siguranta.

Caci, atunci cand aceste componente ne fac probleme, asa cum vom vedea in continuare, suntem supusi unor riscuri pe care multi nu le anticipeaza.

Afecteaza distanta de franare

Un prim amanunt demn de luat in seama este legat de siguranta la franare. In principiu, atunci cand vorbim despre distanta de franare a unui autovehicul ne gandim fie la starea anvelopelor, fie la cea a placutelor de frana.

Nu este mai putin adevarat ca un set de anvelope uzate poate creste substantial distanta de franare, cata vreme acestea nu mai au aderenta necesara la contactul cu solul.

De asemenea, multi soferi ignora starea placutelor de frana, mergand cu aceste pana ce aung la o grosime sub cea prevazuta in cartea tehnica. Amortizoarele au insa rolul lor in acest proces, mai ales in conditiile unei infrastructuri rutiere precare.

Caci, potrivit specialistilor, amortizoarele uzate nu mai asigura lipirea masinii de asfalt, cum se spune, aceasta avand tendinta de a sari la orice denivelare.

Risc de iesire in decor

Dar, cu siguranta, riscul cel mai mare si cel mai vizibil il reprezinta cel al iesirii autoturismului in decor si chiar al rasturnarii. Este binecunoscut faptul ca amortizoarele uzate conduc la balansarea masinii, care la viteze mari ne poate fi fatal.

Prima impresie pe care o avem in cazul unor amortizoare uzate este aceea ca masina se lasa prea mult intr-o parte la curbe, avand senzatia de rasturnare.

In cazul neadaptarii vitezei insa, in curbe sau chiar in momentul efectuarii unei manevre bruste, exista riscul deraparii in decor si chiar al rasturnarii pe sosea, cu consecinte greu de anticipat pentru ocupantii masinii.

Uzura la nivelul altor componente

Amortizoarele proaste nu au insa implicatii doar asupra confortului si sigurantei pasagerilor. In cazul in care ignoram simptomele mai sus mentionate si circulam mult timp cu amortizoarele uzate, acest lucru pote conduce la defectiuni si la nivelul altor componente ale masinii.

Astfel, primele care se duc sunt in acest caz bucsele amortizoare, pe care ar trebui sa le verificam cel putin o data pe an, dupa iesirea din iarna.

Daca iti place arata si altora!


'Cum iti pot afecta amortizoarele performantele masinii' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.