Cum iti intretii bijuteriile?

Cum iti intretii bijuteriile?

0 Shares
0
0
0

Cum iti intretii bijuteriile?Ti-ai cumparat de curand un inel minunat. Felicitari pentru bunul gust!  Acum trebuie sa stii cum sa ai grija de noua achizitie. Iti recomand sa urmezi cateva sfaturi, pentru a-ti pastra bijuteriile in stare de top, astfel incat sa arate la fel de bine ca tine. In acest articol va prezentam totul despre cristale semipretioase.

Ceramica, folosita in fabricarea bijuteriilor, este un material rezistent si durabil, care isi pastreza stralucirea fara prea mult efort din parte ta. In cazul in care devine murdar, sterge-l cu o carpa umeda, apoi usuca-l cu o carpa moale si curata.

Suprafata bijuteriei din ceramica va ramane neteda si lucioasa, fara a apela la substante speciale de curatare. Atentie! Bijuteriile din ceramica se pot ciobi, de aceea se evita contactul acestora cu materiale dure. In cazul in care calatoriti, pastrati bijuteria intr-o punga separata, in geanta.

Cristalele naturale includ ametist, citirin, cuart roz,turmalina. Cristalele semipretioase sunt durabile, dar necesita atentie in intretinerea lor. Incepe prin stergerea cristalului cu o carpa moale, inmuiata in apa calda. In cazul in care prin aceasta metoda nu se restabileste stralucirea, se foloseste o metoda mai amanuntita. Inainte de acest lucru, se stabileste daca cristalul este poros, sau non-poros.

Daca cristalul este non-poros, se inmoaie, timp de 30 de seconde – un minut, intr-o solutie preparata din ½ cana de apa calda, 1 lingurita de alcool si ½ lingurita detergent de spalat vase. Apoi se clateste sub un jet scurt de apa calduta.

Cristalul se usuca cu o carpa curata. Cristalele poroase absorb orice lichid care vine in contact cu ele, astfel incat acestea nu se scufunda in apa, se sterg doar cu o carpa umeda si se usuca cu o carpa fara scame Se evita contactul cu substantele chimice de uz casnic, deoarece pot provoca pete si pot decolora cristalul. Aveti grija sa nu slabiti setarile pietrelor atunci cand le curatati. Daca setarile sunt slabite, este cazul ca bijuteria sa fie reparata de specialist.

Bijuteriile din aur trebuie tinute departe de clor, apa sarata si produse chimice de uz casnic. Acestea nu se curate prea des. Se sterg pur si simplu cu o carpa curata inmuiata in apa cu sapun, apoi se sterg cu o alta carpa umeda, inmuiata in apa curata.

Din moment ce aurul nu oxideaza atunci cand este expus la aer, sunt mai multe optiuni pentru pastrarea acestor bijuterii: in pungi, in cutii mici, sau invelite in tesaturi. Cel mai important lucru este de a pastra bijuteriile separate una de cealalta, pentru a se evita zgarierea.

Argintul oxideaza in contact cu aerul asfel incat isi va pierde luciul in timp. Pentru a incetini acest process, bijuteria din argint se depoziteaza intr-un sac etans. Pentru intretinera acestui tip de bijuterie se foloseste o carpa umeda. Se mai poate folosi o periuta de dinti moale, inmuiata intr-un amestec de apa calda si detergent de vase.

Bijuteria din lemn este frumoasa, dar delicata. Nu se curate niciodata prin scufundare in apa si se evita contactul cu apa, deoarece lemnul se poate deforma. Bijuteriile din lemn se sterg cu o carpa uscata, sau cu o carpa umeda , in cazul in care nu functioneaza prima varianta. Se poate lustrui cu o carpa speciala de lustruire( care se foloseste la instrumente muzicale). Se foloseste si ceara de albine.

Tinand seama de putinele sfaturi expuse, prelungesti viata bijuteriilor si iti protejezi investita.

0 Shares
You May Also Like